Gljive mogu ojačati imuni sistem, štite od srčanih bolesti i
dijabetesa, a krcate su nutritijentima poput B vitamina i minerala. Prema
novijim istraživanjima, gljive su i važan izvor vitamina D koji je ključan za
pravilnu funkciju imunog sistema.
Dobrobiti ove jesenske namirnice poznate su i u dalekim dijelovima svijeta,
gljive se u Kini koriste u medicinske svrhe, a Egipćani su vjerovali da osiguravaju
besmrtnost. Obiluju mineralima poput selena, kalija, željeza, bakra i fosfora,
a sve su to esencijalne tvari koje se ne nalaze često u namirnicama koje nisu
životinjskog porijekla.
Čuvaju zdravlje mozga
Dobro je poznato da su gljive prebogate vrijednim hranjivim sastojcima, no čini
se da bi mogle biti vrlo korisne za sprječavanje pada kognitivnih funkcija u
starijoj dobi.
Pokazalo je to istraživanje koje je provedeno na Univerzitetu u Singapuru.
Naučnici su utvrdili da stariji ljudi koji su tokom života jeli više od dvije
standardne porcije gljiva dvije sedmice, dakle više od 300 grama, imali za 50
posto manje rizik od blagih kognitivnih oštećenja.
Održavaju mladolik izgled
Antioksidansi ergotionein i glutation imaju svoju funkciju i u očuvanju
vanjskog izgleda. Naime, kad se oni nađu kombinirani u nekoj namirnici,
pojačava se njihova učinkovitost pa štite organizam ne samo od bolesti nego i
od utjecaja psihološkog stresa, koji utječe na izgled odnosno na stvaranje
bora. Zato uvrštavanje gljiva na jelovnik može biti jeftiniji način očuvanja
mladolikog izgleda.
Jačaju kosti
Oznaka UVB na pakiranju gljiva ukazuje na to da su gljive tokom svog rasta bile
izložene sunčevoj svjetlosti, što nije uvijek slučaj, te su time spoj nazvan
ergosterol pretvorile u vitamin D, koji je neophodan ne samo za kožu nego i za
zdravlje cijelog koštanog sistema.
Posebno ih je važno uvrstiti u jelovnik ako inače ne jedete ili ne smijete
jesti namirnice koje obiluju kalcijem poput mlijeka i mliječnih proizvoda zbog intolerancije
na laktozu, kao i ako vam je dijagnosticiran manjak vitamina D.
Povoljno utječu na zdravlje srca
Gljive se često poslužuju kao dodatak glavnim jelima i u toj kombinaciji cijelo
jelo ima bolji okus, čak i bez potrebe za soljenjem, Naime, gljive sadrže
glutamatne ribonukleotide koji im daju taj kiselkaso-slankasti okus. Jedna šaka
gljiva sadrži svega 5 grama soli, vrlo malo masti i 25 kalorija te se tako ne
opterećuje srce.
Opskrbljuju energijom
S obzirom na to da gljive obiluju vitaminima grupe B, i to riboflavinom, folnom
kiselinom, tiaminom, pantotenskom kiselinom i niacionom, pomažu u preradi
drugih namirnica koje unosimo u svoj organizam. To znači da uz njihovu pomoć
tijelo lakše i brže apsorbira energiju koju dobivamo od sve hrane koju jedemo
te proizvodi crvene krvne stanice koje tijelom prenose molekule kisika.
JESTE LI ZNALI DA GLJIVE ČUVAJU MOZAK, SRCE I JAČAJU KOSTI
Gljive su mnogima omiljeni jesenski plod, a osim što uživamo u njihovom okusu u raznim receptima, poznate su i njihove zdravstvene dobrobiti.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.