JOHNSON UPOZORAVA EU DA SE BRITANIJA PRIPREMA ZA BREXIT BEZ SPORAZUMA

Britanski premijer Boris Johnson insistirat će na današnjoj video konferenciji da će Britanija okončati prelazni period kako bi dogovorila trgovinske aranžmane s Evropskom unijom kako je i planirano do 31. decembra, prkoseći učestalim pozivima da produži tranzicijski period, pišu u ponedjeljak britanske novine Sunday Telegraph.

Novine navode da će on poručiti predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen i ostalim čelnicima EU  da će Britanija biti spremna da postane nezavisni trgovinski partner  u januaru „štagod da se desi“  u pregovorima s  Bruxsellesom.

On će tražiti od zvaničnika EU da pristanu na trgovinski sporazum do kraja ljeta, pišu novine, koje su u bliskoj vezi s Johnsonovim konzervativcima.

Johnson će, međutim, upozoriti da je Britanija voljna i sposobna da okonča prelazni period Brexita bez sporazuma o budućoj trgovini ukoliko to bude neophodno.

Također je planirano da predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli učestvuju u današnjim razgovorima.

Britanija je  saopćila prošle sedmice da su se dvije strane usuglasile oko „intenziviranog vremenskog okvira“ za njihove pregovore u julu, održavajući razgovore svake sedmice u petosedmičnom periodu, uz mješavinu formalnih pregovaračkih rundi i manjih grupnih razgovora licem u lice u Londonu i Bruxellesu.

Šef  kabineta Michael Gove, visoki Johnsonov ministar za Brexit, u petak je poručio zvaničnicima EU da je  Britanija odbacila produženje prelaznog perioda, prenosi dpa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.