JUPIĆ: BROJKE POKAZUJU DA SMO NAPRAVILI DOBAR POSAO

Zadnji podaci kojima raspolažem u vezi sa koronavirusom govore da imamo 39 oboljelih osoba, a devet ih je ozdravilo - kazao je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

On je podsjetio da u tom kantonu nema preminulih od Covida-19, niti osoba koje su zbog te bolesti na respiratoru.

  • Same te brojke pokazuju da smo napravili dobar posao. To se moglo napraviti samo adekvatnom solidarnošću i disciplinom svih uposlenika zdravstvenih ustanova, kriznih štabova, naših građana kojima se zahvaljujem na toj saradnji. Ovo je naš zajednički uspjeh – istakao je Jupić.

Napomenuo je da je po treći put u obilasku svih zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

  • Uz koronavirus koji je evidentan problem – pandemija u cijelome svijetu, mi moramo misliti i na ostale oblike zdravstvene zaštite, odnosno potreba našeg stanovništva. Krenuli smo po treći put u obilaske zdravstvenih ustanova, da nam se ne bi desili neki propusti, kojih u ZDK-u još nema u tolikoj mjeri. Nadam se da ćemo adekvatnom organizacijom, uz zalaganje zdravstvenih radnika, riješiti ovaj problem – kaže Jupić.

Ozbiljan im problem predstavlja, kazao je on, neprofesionalni odnos Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

  • Mi smo ih u par navrata i upozoravali. Saopštavanje nalaza naših pacijenata koji se objavljuju putem portala – tako da i mi i naši oboljeli pacijenti, nažalost, iz medija saznajemo jesu li pozitivni ili negativni, jesu li bolesni ili nisu – nešto je što je neprihvatljivo. To unosi nepovjerenje i paniku u zdravstveni sektor ZDK-a i našeg građanstva. Dosadašnjim rezultatom pokazali smo da smo tim zajedničkim radom daleko najbolji. Pozivam menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da hitno zaustavi aktivnosti spomenute Klinike za mikrobilogiju – upozorava Jupić.

Razmišljaju i o mogućnosti podizanja krivičnih prijava zbog ugrožavanja prava pacijenata, piše Fena.

  • Naše zdravstvene ustanove, koje uzimaju ove analize, a koje to na jedan na fin, zdravstveni način trebaju približiti i saopštiti oboljelim, trebaju to tako da rade i taj sistem moramo uspostaviti. Nadam se da će ovaj moj, zadnji apel uroditi plodom i da se to više neće dešavati. Svi koji to rade, mogu biti sto posto sigurni da ću biti prvi koji će pokrenuti ove zakonske procedure i tražiti odgovornost – poručio je Jupić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE