JUPIĆ ZA HAYAT: NIŠTA NISMO NAPRAVILI AKO VAKCINIŠEMO JEDAN KANTON, MORA SE RADITI SA ŠTO VEĆIM STEPENOM CENTRALIZACIJE

Prije tačno godinu i dan u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovan je prvi slučaj zaraze koronavirusom u Zenici.

Godinu poslije u Zenici počela je vakcinacija.

Gost emisije Dobar dan BiH bio je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić. Sa njim smo razgovarali o stanju u ovom kantonu, zaraženima i vakcinaciji.

Pandemija ima svoja pravila i svoj način širenja. Ovo što se zadnjih dana dešava smo mogli i očekivati, kaže ministar.

  • Očekivanja sam temeljio na struci. Bila je najava da će sa dolaskom ljeta i većih temperatura virus nestati. Nisam očekivao da će pandemija trajati ovoliko dugo. Vjerujem da ima mojih kolega i zdravstvenog osoblja koje je dalo veći doprinos i što su umorni.Sve što činimo danas je da zaštitimo najugroženije zdravstvene radnike ali prije svega i pacijente, i da im omogućimo funkcionisanje zdravstvenog sistema bez kolapsnog stanja – rekao je.

Jupić govori da je dolaskom vakcina manji i psihički pritisak, bez obzira što su male doze vakcine.

  • Nazire se svjetlo na kraju tunela. Dug je još put. Imamo dosta nejasnoća jer kasnimo. Moramo ovog momenta biti selektivni. Ne trebamo tražiti krivce. U kasnijem vremenskom periodu će svi odgovarati za svoje postupke. Da nam primjer bude i Britanija gdje je premijer tužen od članova porodica preminulih zbog kašnjenja u nabavci vakcina. Svi trebamo misliti na to da će ovo jednog dana stati i da ćemo svi morati polagati račune i odgovarati za ono što smo trebali uraditi a nismo uradili – poručio je.

Ministar ističe da je već odavno napravljen plan vakcinacije u Zeničko-dobojskom kantonu. Po prioritetima u prvoj fazi su vakcinisani zdravstveni radnici, i to oni najugrožniji, u radu sa COVID pacijentima.

  • Bez zdravstvenih radnika koji mogu pružiti zdravstvenu uslugu nema ni sistema. Čim dođem na red sigurno ću se i ja vakcinisati. Upravo sam se prijavio za vakcinu koja je stigla – govori Jupić.

Dodaje da je ovom momentu najbolja ona vakcina do koje možemo doći.

Nus pojave koje se dešavaju nakon vakcine, mogu se desiti kao i kod bilo kojeg drugog lijeka. To može biti bol, crvenilo, temperatura.

  • Nemam podataka da je došlo do brzih reakcija. Nus pojava će svakako biti ali to ne smije biti prepreka niti opravdanje da se ne vakcinišemo. Vakcinacija velikog broja stanovništva je nešto što će biti prekretnica i kraj ovoj agoniji – objasnio je.

Vakcinisani zdravstveni radnici su na poslu i rade. To samo po sebi neće uticati u nedostatku zdravstvenog kadra. Ako se kod bilo koga razviju određene posljedice dobit će neki oblik poštede radnih zadataka.

  • Nema alternative vakcinaciji. Mi kod naroda moramo stvoriti utisak da je vakcinacija jedino što nam može pomoći. Mislim da gubimo propagandni rat. Malo se radi na promociji vakcinacije i antivakcinalni lobi je dosta jak, bez ikakvog medicinskog utemeljenja.

Dodaje da je činjenica je da nismo napravili ništa ako vakcinišemo jedan kanton a drugi ne.

  • Ovo se mora raditi sa što većim stepenom centralizacije – rekao je ministar.

Blokade državne vlasti u nabavci vakcina koštaju nas poprilično, govori ministar.

  • Bio sam na sastanku sa federalnim premjerom. Imali smo razgovore sa farmaceutskom grupacijom koji su insistirali da idu u separativnu nabavku vakcina. To je globalni proces koji se radi sa nivoa države, mjere se donose sa nivoa države i to je jedini ispravan put. Bilo je propusta gdje su se oslanjali jedni na druge. Rekao sam da se nabavka vakcine trebala odraditi sa državnog nivoa – priča Jupić.

Dodaje da je činjenica je da nismo napravili ništa ako vakcinišemo jedan kanton a drugi ne.

  • Ovo se mora raditi sa što većim stepenom centralizacije. Mi smo iz odgovornosti prema našim građanima probali sa nabavkom ali i odustali vrlo brzo jer smo uočili nemogućnosti i nedostatke. Nadamo se da će neke stvari ubrzo biti otkočene.

Jupić kaže da su u Zeničko-dobojskom kantonu dobili određene garancije da će dobiti drugu dozu vakcine, ali i da nisu krenuli bi sa procesom vakcinacije.

  • Ipak je važno imati antitijela. Bolje je primiti i jednu dozu nego nikako. Nadam se ipak da ćemo dobiti potrebne količine. Što se tiče optimizma, ne smije nas napuštati. Moramo naći utemeljenje. Mi imamo trenutno 230 pozitivnih. Što se tiče širenja pandemije, to nije puno. Ušli smo u borbu sa malim brojem stručnjaka koji se bave ovom problematikom. Napravljene su dobre pripreme i ono što smo mogli uraditi – ističe ministar.

Dodao je da permanentno razmišljaju o uvođenju novih mjera, ali situacija nije toliko loša.

  • U ovom trenutku nemamo potrebu ali ako se situacija bude pogoršala uvest ćemo nove mjere. Trebaju organi koji će upozoravati da se poštuju mjere. Činjenica je da se nisu poštovale. Locdown i ostale mjere udaraju prvenstveno na zdravstveni sektor. Lockdown nećemo uvesti mi, već oni koji ne poštuju mjere. Hoćemo da mjere koje donesemo stvarno imaju efekta – poručije Jupić.

(Nermina Hasić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE