JUSIĆ: BITNO JE DA SE NAŠ GLAS ČUJE NA GLOBALNOM NIVOU

- Moju majku je prije 26 godina, nažalost, zadesila sudbina koju nikad nikome ne poželiš. Preživjela je ratno silovanja i rodila je mene. Godinama poslije, živjela je i još živi u društvu koje misli da je sama kriva što je to preživjela, u društvu koje nikad nije bilo spremno da je prihvati - kazala je Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata", u obraćanju predstavnicima Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Spušten pogled

Djeca koja su rođena tokom agresije na BiH, nazivaju se nevidljiva djeca rata. Zaboravljena djeca rata. Ajna Jusić jedna je od njih.

Njen govor u Ujedinjenim narodima pozdravljen je gromoglasnim aplauzom, a sve su žene ustale u znak poštovanja i divljenja prema njoj i svoj djeci sličnih sudbina.

Kako je u svom emotivnom govoru kazala, borit će se, zajedno s osobama iz ovog udruženja, da se djeca rođena kao posljedica silovanja, mogu normalno školovati i da nijedno dijete ne mora spuštati pogled na šalterima kad bude objašnjavalo da ne zna ime oca, jer je majka preživjela ratno silovanje, piše Avaz.ba.

– Utisci su se slegli. Bila sam šokirana reakcijom koju smo dobili. Nisam mogla očekivati da će biti toliko dobro, a to je za Udruženje od velikog značaja. Bitno je da se naš glas, naše priče, naš rad čuju na globalnom nivou, jer ipak moramo znati da problem djece rođene kao posljedica ratnog silovanje i djece čiji su očevi bili pripadnici stranih mirovnih misija nije samo problem BiH, s tim se suočavaju i druge države – istaknula je Jusić.

Određene grupacije

No, ono što za nju predstavlja vjetar u leđa je, zapravo, podrška koju je dobila od građana BiH, kao i djece i žena koji su proživjeli istu ili sličnu priču kao njenu.

– Cilj nam je, prije svega, podizanje svijesti, a s druge strane, moramo se maknuti od političke manipulacije, koja na izvjestan način separira ne samo žene koje su to preživjele i ne samo određene grupacije, već i cijelo društvo. Edukacija može biti zdrav i pravilan način za prevenciju ovakvih stvari – kazala je Jusić.

Bez reakcije institucija

Reakcije državnih institucija nije bilo sve do prije dva dana, kad je Udruženje imalo sastanak sa Sašom Magazinovićem, zastupnikom u Parlamentu FBiH.

– U budućnosti planiramo da konačno bude usvojen zakon za djecu rođenu zbog rata, kao i aktivan rad na ispravljanju državnih dokumenata u kojima se ime oca stavlja kao prioritetno ime te, naravno, nastavljamo s izložbom “Breaking Free”, na kojoj su prikazani majke i djeca našeg udruženja – kazala je Jusić.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ERDOGAN: TURSKA POSLALA DEVETI BROD HUMANITARNE POMOĆI U GAZU

0
Turska je zadržala ulogu vodećeg pružaoca humanitarne pomoći Gazi, rekao je u utorak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, najavivši da je Ankara poslala deveti brod s 3.774 tone humanitarnog materijala u palestinsku enklavu.