KAD GOD MOŽETE JEDITE KISELI KUPUS: EVO ZAŠTO

Malo ko može da zamisli zimske dane bez kiselog kupusa.

To je dobro, jer je kiseli kupus prava namirnica za taj godišnji period
Kiseli kupus dobija se anaerobnom fermentacijom, zbog čega se tokom kiseljenja nastoji istisnuti zrak, te se kace u kojima se kiseli kupus dobro zatvaraju.

U odsustvu vazduha, bakterije mliječno kiselog vrenja glukozu pretvaraju u mliječnu kiselinu, koja konzervira namirnice s obzirom na to da stvara nepovoljne uslove za razvoj štetnih bakterija.

Mliječna kiselina nastaje prilikom kiseljenja zelja zbog djelovanja Lactobacillus na glukozu i dodavanja slane vode. Kiselo zelje fermentisano u slanoj vodi dobar je izvor vitamina C i vrlo je ukusna namirnica. Takva vrsta konzerviranja povrća naziva se biološko konzerviranje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PITON ŽIVIO GODINU DANA U POTKROVLJU I UZNEMIRAVAO UKUĆANE

0
Piton dugačak tri metra živio je na krovu australijske porodice u Novom Južnom Velsu skoro godinu dana, prije nego što je najzad otpuzao sa kuće.