Crveni luk je bogat bioflavonoidom kvercetinom koji je dobar u borbi protiv alergija, upala, karcinoma i srčanih bolesti.
Pixabay
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Međutim, da li ste znali da je i ljuska ovog luka izuzetno dobra za zdravlje. Ljuska crvenog luka, iako nejestiva, puna je kvercetina, moćnog antioksidansa koji reguliše krvni pritisak i spriječava kardiovaskularne bolesti, uključujući i arteriosklerozu.
Ukoliko ljusku crvenog luka dodate u bilo koji obrok, ojačaćete svoj obrok moćnim antioksidansom ali i drugim korisnim nutrijentima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na koji način ga koristiti?
Pixabay
Kako biste ekstrahovali kvercetin i ostala zdrava jedinjenja iz ljuske crvenog luka, dovoljno je da stavite jedan ili dva cijela crvena luka (neoljušćena) u supu ili čorbu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljuske možete ubaciti i prije kuhanja u šerpu u čarapi. Ljuske uklonite kad supa krene da ključa.
Osim što će vaša supa postati bogata antioksidantima, imaće i finu smeđu boju, u zavisnosti od toga koji luk ste koristili.
Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.