KAD POŽELITE NEŠTO SLATKO, NEKA OVO BUDE VAŠ IZBOR: ŽERBO KOCKE NA STARINSKI NAČIN

Kad poželite nešto slatko, neka ovo bude vaš izbor - nećete se pokajati!

Ukusi detinjstva se nikada ne zaboravljaju, a na balkanskim prostorima ne postoji mama, baka ili tetka koja nije pravila Žerbo kocke. 

U nekim kućama ovo je bio kolač koji se služio posle nedjeljnog ručka, ponegdje su ga domaćice pravile samo za slave i božićne praznike,  a u današnje vrijeme je nepravedno zaboravljen zahvaljujući dostupnosti gotovih kolača koje možemo da kupimo u svakoj prodavnici.

Ako želite da se podsjetite detinjstva i da uživate u vrhunskom spoju čokolade, pekmeza od kajsija i oraha, napravite Žerbo kocke na starinski način.

Za tijesto:

  • 4 žumanceta
  • 180 grama masti
  • 3 supene kašike šećera
  • 200 mililitara mlijeka
  • Pola paketića kvasca
  • 500 grama brašna

Za fil:

  • 250 grama mljevenih oraha
  • 250 grama šećera
  • 10 supenih kašika džema od kajsija

Za preliv:

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • Tri kašike mlijeka
  • Kocka putera (20-30 grama)

Priprema:

Zagrijte mlijeko da bude mlako, dodajte šećer i izmrvljen svjež kvasac, kao i dvije kašike brašna, pa ostavite da odstoji desetak minuta da kvasac nadođe. Umutite mast sa žumancima, dodajte ih mješavini sa kvascem, pa postepeno dodajte brašno i sve dobro izmjesite.

Znaćete da je tijesto pripremljeno kad počne da se odvaja od prstiju.

Podijelite testo u četiri loptice, pa ih pospite sa malo brašna, prekrijte krpom i ostavite sat vremena da stoji na sobnoj temperaturi.

Poslije sat vremena razvucite sve četiri loptice od testa oklagijom u dimenzijama pleha u kom ćete peći kolač.

Pleh namažite mašću ili uljem, spustite prvu koru od testa, premažite je džemom od kajsija, pospite trećinom šećera i trećinom mljevenih oraha, pa preko nje stavite drugi dio tijesta.

Ponovite filovanje i isti postupak primjenite i za treću koru od testa. Kad preko trećeg fila stavite četvrtu koru od tijesta prekrijte kolač krpom i ostavite ga još malo da naraste.

Kolač pecite pola sata u rerni na 180 stepeni. Ukoliko primjetite da gornja kora brzo tamni, prekrijte kolač aluminijumskom folijom i nastavite da ga pečete.

Izvadite i pustite da se ohladi, pa ga prelijte vrućom čokoladom rastopljenom sa mlijekom i puterom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

POLICIJA U TREBINJU ZA TRI MJESECA ZAPLIJENILA CIGARETE VRIJEDNOSTI 225.000 KM

0
Policijska uprava Trebinje za tri mjeseca zaplijenila je krijumčarene cigarete koje na crnom tržištu vrijede 225.000 KM, rekao je načelnik Sektora za privredni kriminalitet Željko Đogović.