KAD SE POSADI U JULU I NJEGUJE OVAKO, KARFIOL RAĐA KAO LUD!

Mnogi baštovani ne žele da gaje karfiol jer ima reputaciju jedne od temperamentnijih kultura i to sa dobrim razlogom.

Kako bi karfiol donio svoj plod neophodno je znati kada je najbolje vrijeme za sadnju, a kada za berbu. U nastavku vam donosimo upravo te informacije, kao i korisne savjete za sadnju, kako bi vam ovaj usjev uspio.

Važno je zapamtiti da biljka uspjeva pri temperaturama 16-18 stepeni i ne višoj od 24 stepena. Karfiol je veoma osjetljiv na temperaturu i ako je viša dolazi do fizioloških poremećaja.

Postoje 2 perioda sadnje: jedno je u proljeće i tada je berba od jula do augusta, a drugi period sadnje je krajem juna i u prvoj polovini jula i tada je berba od septembra do novembra.

U ovom periodu sade se sadnice, što je i bolje od direktne sadnje sjemena, jer su veće šanse da će biljke opstati.

Sadnice je potrebno navići na otvoreno prije nego što ih posadite, pa ih postepeno izlažite suncu 5 dana, prije nego što ih posadite na stalno mjesto. Presađivanje uradite kasno popodne, kako bi se smanjio stres biljaka. Sadnice se sade na razmak 60 x 70 cm.

Nakon presađivanja, biljke prihranite tečnim đubrivom prema uputstvu proizvođača. Pošto se prime u zemlji, dodajte im kompost bogat azotom.

Karfiol traži dosta vlage i zato je potrebno redovno zalivanje ili navodnjavanje. Također, preporuka je da se postavi malč oko mladih biljaka, kako biste zaustavili korov i zadržavali vlagu zemljišta.

Kada glavica karfiola dostigne veličinu teniske loptice sprovodi se postupak etioliranja, kako glavica ne bi požutjela od uticaja sunca. Neophodno je preklopiti spoljne listove preko glavice i blago ih vezati.

Karfiol je spreman za berbu sedmicu ili dvije nakon etioliranja, odnosno pokrivanja glave. Preporuka je da svakih nekoliko dana provjerite rast. Možete početi berbu kada glavice dostignu obim od 15 cm i više, a prije nego što dođe do izduživanja cvjetnih grana. Pošto je ovdje riječ o jesenjoj berbi, na raspolaganju vam je 10-15 dana.

Berbu treba obaviti kada je suh i sunčan dan. Glavu možete izrezati velikim nožem, obavezno sa jednim setom lišća kako biste je zaštitili od oštećenja.

Svježe ubran karfiol može da se čuva nekoliko dana, a ako se glavica pokrije kao što smo opisali, može da se sačuva još 15 dana.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PRVACI SU ITALIJE, ALI ‘PARA VRTI GDJE BURGIJA NEĆE’: VELIKA JE...

0
Novi prvak Italije u velikoj je finansijskoj krizi. Njegovi igrači su ranije obećali da će se odreći premija u slučaju osvajanja naslova, a sada se od njih traži da naprave korak više.