KAD TIJELO ZVONI NA UZBUNU: OVA STANJA NIKAKO NE BISTE TREBALI IGNORISATI

Mršate, a niste na dijeti, opada vam kosa ili ste stalno žedni... To su samo neki od znakova našeg tijela koji mogu upućivati na vrlo ozbiljna stanja.

Ljekari su sastavili listu znakova koje tijelo šalje, a koje ni u kom slučaju ne biste trebali ignorirati:

Spušteno lice, slabost u ruci, nerazumljiv govor

Navedeni simptomi znak su moždanog udara, što znači da ste životno ugroženi i da trebate pomoć hitno, upravo u tom trenutku. Češći tip moždanog udara, ishemijski udar, događa se kada krvni ugrušak blokira krvnu žilu u mozgu. Postoje lijekovi koji razbijaju ugruške, a trebali bi se primijeniti unutar tri sata od početka udara (još bolje, unutar jednog sata).

  • Govorimo o “zlatnom satu”, jer je ishod najbolji ako tretman počne u tom vremenu – kaže Ruth M. Brocato, ljekar porodične medicine u Mercy Medical Centeru u Luthervilleu.

Proljev ili povraćanje

Virusne crijevne infekcije mogu nas jako pogoditi – toliko da ne možemo zadržati nikakvu hranu ni piće, pa ni vodu. U takvom stanju možemo dehidrirati već unutar jednog dana, pa je svakako potrebno što prije javiti se ljekaru.

Ako stanje nije baš tako loše, ali povraćanje i proljev uporno traju nekoliko dana, uzročnici su vjerovatnije bakterije nego virusi. I u tom bi se slučaju trebalo javiti ljekaru.

Podljevi, bolovi i natečena ruka ili noga

Ovo može značiti da je pukla kost, a tada treba dobiti medicinsku pomoć najkasnije unutar dva dana.

  • Čekate li predugo, kost može početi pogrešno zarastato – kaže ortopedski hirurg Stuart J. Fischer, glasnogovornik Američke akademije ortopedskih hirurga.

Bolni, crveni osip i mjehurići na jednoj strani tijela

To je vjerovatno herpes zoster, zarazna bolest koju uzrokuje virus varicella-zoster, koji uzrokuje i vodene kozice. Ostali simptomi mogu biti povišena temperatura, groznica, mučnina, glavobolja, umor. Može se pojaviti osjetljivost pogođenog područja i na najblaži dodir.

Otiđite ljekaru čim vam se pojave takvi simptomi. Ako se potvrdi da je to herpes zoster, ljekar može dati antivirusne lijekove koji će skratiti trajanje kožnih promjena, ali pravog lijeka protiv ovog virusa nema. Kod nekih osoba može ostati neuralgična bol na pogođenom području.

Bolovi, pečenje i neobičan vaginalni iscjedak

  • Gotovo je neshvatljivo, ali ima žena koje ignoriraju ovakve simptome – upozorava dr. Michael Krychman, jedan od voditelja Centra za seksualno zdravlje južne Kalifornije.

U takvom slučaju važno je hitno potražiti medicinsku pomoć, u suprotnom se može razviti bolna upala u zdjelici koja može dovesti i do neplodnosti.

Ilustracija

Sa svakim danom čekanja raste mogućnost nastanka komplikacija i, naravno, širenja infekcije, pa bi bilo najbolje primiti antibiotsku ili drugu terapiju unutar nekoliko dana.

Neobjašnjiv gubitak težine

Gubitak težine koji se ne može objasniti može biti simptom mnogih opasnih stanja, kao što su rak jajnika, endokrine ili autoimune bolesti.

  • Rak jajnika naziva se tihim ubicom jer obično nema prepoznatljivih simptoma, sve dok ne dođe do uznapredovalog stadija – upozorava dr. Kecia Gaither iz Lincoln Medical and Mental Health Centera u New Yorku i dodaje da je važno redovno kontrolirati stanje jajnika.

Stalni probavni problemi i žgaravica

Ponavljajući simptomi povezani s lošim probavljanjem i žgaravicom mogu biti znaci kardiovaskularne bolesti.

  • Srčane bolesti ubica su broj jedan žena u svijetu. Simptomi su često prikriveni, nisu jasni kao kod muškaraca – kaže dr. Gaither.

Madež raste ili mijenja boju

Ako ste primijetili da vam je madež promijenio boju, da su mu rubovi postali „neuredni” ili je narastao, otiđite ljekaru što je hitnije moguće.

  • To može biti znak melanoma, agresivnog oblika raka kože. Dijagnoza se postavlja nakon biopsije ili pomoću ultrazvuka, a liječenje nakon hirurškog uklanjanja može uključivati imunoterapiju ili kemoterapiju – kaže dr. Gaither.

Kosa slabi i postaje rjeđa

Normalno je izgubiti do stotinu dlaka kose dnevno, no ako ste primijetili da vam kosa opada jače nego inače ili da je izgubila na gustoći, svakako istražite šta je u pozadini.

  • Prorjeđivanje kose može značiti mnogo toga te upućivati na vrlo ozbiljna stanja kao što su endokrine ili autoimune bolesti, poput poremećaja štitnjače ili lupusa – navodi dr. Gaither.

Mogući uzrok može biti i jednostavniji za rješavanje, primjera radi, nedostatak željeza ili nekih vitamina.

Vaginalno krvarenje nakon menopauze

  • Postmenopauzalno vaginalno krvarenje glavni je pokazatelj raka maternice – kaže dr. Gaither.

Ova bolest je rijetka, a ključ liječenja je u ranom dijagnosticiranju, jer ako se proširi sve postaje puno teže.

Stalna žeđ

Neutaživa žeđ nije dobar znak, jer može upućivati na dijabetesa.

  • Visoki nivo šećera u krvi uzrokuju neravnotežu vode u tijelu – kaže dr. Gaither.

Ako je žeđ stalna i ne možete je ugasiti, svakako otiđite ljekaru.

Promjene u dojkama

Svaku abnormalnu pojavu ili osjećaj u dojkama i oko njih treba provjeriti kod ljekara što je prije moguće.

  • Promjene oblika dojki, promjene na koži, uvlačenje bradavica – sve to mogu biti znaci raka – upozorava dr. Gaither.

Kao i kod svakog raka, i ovdje je rano otkrivanje ključno za uspjeh liječenja.

Neugoda u čeljusti, ramenu i leđima

  • Ovi simptomi mogu ukazivati na razna stanja, no ako potraju ili se vraćaju, mogli bi biti znak srčane bolesti. Obratite se ljekaru – kaže dr. Gaither, koji će na osnovu simptoma i nekih pregleda procijeniti vaše srčano zdravlje.

Iznenadna užasna glavobolja

Pojava glavobolje nikako nije rijetkost, no ako su bolovi jači od svih koje ste iskusili ne pokušavajte ih riješiti tako što ćete popiti tabletu i leći. Iznenadna, eksplozivna i iznimno jaka glavobolja, praćena trncima u licu i glavi, osjetljivošću na svjetlo, umorom, može biti znak rupture aneurizme. Odmah treba zvati hitnu pomoć.

Glavobolja može biti i znak moždanog udara ili tumora na mozgu, ali i mnogih manje opasnih stanja kod kojih će pomoći reguliranje prehrane i urednije spavanje.

Crna stolica

Pojava tamne stolice može biti samo posljedica jedenja nekih namirnica, poput špinata, cvekle, ili uzimanja željeza. No, može upućivati i na krvarenje u probavnom traktu. Svaku pojavu krvi u stolici treba medicinski provjeriti.

Kratak dah

Ako ostajete bez daha, to može značiti da ste oboljeli od bronhitisa ili hronične opstruktivne plućne bolesti.

No, može biti i znak krvnog ugruška u plućima, odnosno plućne embolije – obratite pažnju na simptome kao što su ubrzano disanje, oštra bol u prsima, napad tjeskobe, nepravilan rad srca, cijanoza…

Stalan umor

Jedno je biti umoran nakon dugog radnog dana, a drugo je hronični umor kojim vam tijelo nešto poručuje.

  • U slučaju dugotrajnog umora koji se ne ublažava, krvni testovi mogu pokazati uzrokuje li ga dijabetes ili možda neka autoimuna bolest – kaže dr. Gaither.

Često mokrenje

Učestalijo mokrenje od uobičajenog, uz uobičajen unos tekućine, može biti znak šećerne bolesti. Ovaj se simptom obično pojavljuje udružen sa umorom i konstantnom žeđi.

Učestalo mokrenje može biti i znak problema sa urinarnim traktom, primjera radi, urinarne infekcije ili sindroma preaktivnog mokraćnog mjehura.

Gubitak apetita

Ako se zasitite vrlo brzo nakon što ste počeli jesti, ne znači da vaša dijeta djeluje, nego da se trebate zamisliti. Ako vam je oslabio apetit, prijavite to svom ljekaru, naročito ako uz osjećate i mučnine, povraćate, gubite na težini ili ste naduti.

Širenje u struku

Primijetite li da ste se proširili u struku u kratko vrijeme, a niste počeli više jesti, to bi mogao biti znak srčane bolesti.

Dr. Gaither ističe da se abdomen može širiti od nakupina tekućine, a to obično znači neki oblik bolesti srca ili jetre.

Zamućen vid

Zamućen vid ili naglo slabljenje vida ne znače samo probleme s očima. To mogu biti simptomi dijabetesa, a nekada i moždanog udara.

Natečene noge i gležnjevi

Pretjerano nakupljanje vode u nogama, posebno u području gležnjeva, nije rijetkost. Ako ste proveli na nogama cijeli dan, to može biti prirodna posljedica, no ako je otečenost stalno prisutna ili učestala, to može biti edem. Nakupljanje tekućine u određenim dijelovima tijela može ukazivati na probleme sa srčanim zaliscima.

Pretjerano spavanje

  • Devet, deset i više sati sna koji ne donose odmor te nemogućnost buđenja ujutro mogu biti znaci depresije. Ako se nikako ne možete naspavati, svakako se obratite ljekaru – savjetuje dr. Gaither.

Iznenadna konfuznost

Iznenadna pojava problema u fokusiranju i nemogućnost jasnog razmišljanja, kao i promjene u ponašanju, trebali bi biti dovoljni razlozi za posjetu ljekaru. To može biti samo prolazno stanje, ali može biti i znak infekcije ili mentalnih teškoća.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.