KAD UPOTRIJEBITI OŠTRO, A KAD GLATKO BRAŠNO?

Čak i oni koji se mogu pohvaliti vrsnim kulinarskim vještinama, ponekad zastanu nad pitanjem koji tip brašna upotrijebiti kako bi krajnji rezultat bio savršen.

Pšenično brašno tradicionalno se koristi u pripremi različitih kolača i keksića, a općenito ga dijelimo na glatko i oštro. Iako su lišena večeg dijela vitamina i minerala, prednost im je što su idealna za pečenje.

U vizualnom smislu, razlika između glatkog i oštrog brašna uistinu je mala, no ipak je potrebno koristiti određenu vrstu brašna kako biste u konačnici bili zadovoljni rezultatom.

Za razvučeno tijesto poput bučnica, sirnica i štrudli koristi se glatko brašno, kao i kod pripreme hljeba i peciva te lisnatog tijesta. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, kolača od dizanog tijesta, prhke kolače ili pohanje, piše tportal.

I dok su za sve tipove tijesta ili slastica postavljena jasna pravila za to kakvo se pšenično brašno koristi, još uvijek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svatko ima svoj recept i neki kažu da je bolje glatko, a drugi oštro brašno. Niste li sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte eksperimentirati s pola glatkog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara.

Oštro brašno

  • kolači od dizanog tijesta
  • pohovanje
  • keksi
  • palačinke
  • koristi se za prhke kolače
  • biskviti
  • kuhano tijesto (princes krofne, profiteroli, ekleri)
  • zgušnjavanje variva i umaka

Glatko brašno

  • hljeb
  • peciva
  • savijače
  • krofne
  • tjestenine
  • muffini

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DELTA SOJ JE ZAMIJENIO OSTALA TRI ZABRINJAVAJUĆA SOJA

0
Zabrinjavajuća varijanta delta, prisutna u 185 zemalja, zamijenila je ostale tri zabrinjavajuće varijante koronavirusa - alfu, betu i gamu, koje sada predstavljaju manje od jedan posto slučajeva, navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).