KADA BI TREBALO DA POČNETE DA BRINETE ZBOG ZABORAVNOSTI?

Kažu li vam drugi da ste zaboravni?

Nemogućnost vraćanja memorije uobičajeno je stanje i događa se svima. Umjesto toga, može vam pomoći slična misao ili sjećanje indirektno vezano za ono što tražite, što će vam pomoći na kraju da se sjetite onoga što želite.

Pixabay

Imajte na umu da na pamćenje mogu uticati najrazličitiji faktori, od nedostatka sna do emocionalne nevolje ili čak lijekova.

Osim rješavanja ovih problema, jednostavni koraci mogu pomoći u boljem zadržavanju. Kada čujete nove informacije, ponovite ih naglas i zapišite ih kada je to moguće.

Pokušajte to povezati s nečim poznatim. Ako odjednom zapamtite mnogo stvari, rastavite ih na manje jedinice (po asocijacijama) koje se lakše pamte.

Za ljude koji su neprestano zaboravni, ključno je kreiranje spiska.

Nema ništa loše u tome što napišete svoje svakodnevne obaveze sve dok imate na umu da spisak nosite sa sobom i čitate, piše Health24.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJLIJA ZA HAYAT: ISTINA SE MORA UTVRĐIVATI NA SUDU, A NE...

0
Nakon jučerašnje medijski vrlo popraćene akcije „Black Tie 2“, u kojoj su uhapšene 23 osobe, a sljedećeg dana u pritvoru zadržane samo tri, te nakon pojačanog broja hapšenja u današnjem izdanju emisije „Dobar dan, BiH“ razgovarali smo o ukupnom radu Tužilaštva Kantona Sarajevo s glavnom tužiteljicom Sabinom Sarajlijom, čiji mandat uskoro istječe.