KADA ĆEMO PONOVO MOĆI ŽIVJETI BEZ ZAŠTITNIH MASKI NA LICU?

Stručnjaci se slažu da su maske dobra zaštita jer stvaraju jaku barijeru od širenja virusa kapljičnim putem, a upravo su te kapljice odgovorne za prijenos virusa.

Ako osoba u vašoj blizini udahne te kapljice ili one nekako dospiju u njegova usta ili nos, moguće je da će se zaraziti. Ako osoba dotakne masku na kojoj se nalazi virus, također može biti izložena infekciji.

Od kad su maske obavezne, sigurno se i vama često događa da dođete pred trgovinu i shvatite da masku niste ponijeli sa sobom. Isto se tako vjerojatno pitate: Kada ću smjeti prestati nositi masku?

Do sada dakle svi znamo da je maska odlično zaštitno sredstvo koje sprečava otpuštanje virusa u okolinu gdje ga drugi ljudi mogu udahnuti. Maska nudi i određenu zaštitu od udisanja virusa od druge osobe. Ukratko, nošenjem maski ćete spriječiti širenje zaraze.

Obzirom je tako, lako je zaključiti da ćemo prestati nositi maske u trenutku kada budemo sigurni da ne možemo prenijeti virus. Pa u teoriji postoji nekoliko scenarija kada ćemo sve biti u mogućnosti hodati po svijetu bez maski, a to su :

Postoji dokaz da je vakcina dostupna i koristi se u tolikoj mjeri da se drastično smanjio broj zaraženih.

Problem je u tome što ne znamo kada će se nešto od ovoga dogoditi i hoće li. Neki stručnjaci smatraju da će virus biti zarazan i među nama idućih 5 godina. Taj model pokazuje da će broj osoba oboljelih od COVID-a i dalje rasti i opadati čak i kad se razvije vakcina. Podatak ukazuje da ćemo morati nastaviti nositi maske kako bismo spriječili veliki broj novo oboljelih.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.