KADA HOTIĆ, MAJKA SREBRENICE ZA HAYAT: MI SMO NAPISALI HISTOIJU BIJELIM NIŠANIMA, ONA NIJE IZMIŠLJENA

Nedugo nakon što je Agencija za elektronske medije Crne Gore odlučila ograničiti emitovanje programa televizija Happy i Pink M zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema Crnogorcima, ponovo je na Happy televiziji u jutarnjem programu osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj pozvao na linč i ubistvo crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića.

Piše: Edina Bakić

Isti sadržaji i isti gosti godinama i u Bosni i Hercegovini šire propagandu i ogromne laži o Bosni i Hercegovini, negiraju zločine i genocid, propagiraju mržnju. Je li vrijeme da se emitovanje ili reemitovanje takvih sadržaja zabrani i u našoj državi?

Naša gošća u studiju DDBiH bila je Kada Hotić, Predsjednica Udruženja Pokret “Majki enklava Srebrenica i Žepa”. 

Kako smo čuli u prilogu, Bosancima i Hercegovcima nije nepoznata ovakva propaganda – je li pravi trenutak da, poučeni iskustvom,  reagujemo ovoga puta?

  • Mi se cijelo vrijeme suočavamo sa poricanjem ratnih zločina i genocida koji su počinili. Sve je to javnosti poznato. Mi “Majki enklava Srebrenica i Žepa” i druga udruženja izborile smo se na neki način da se ta istina ne krije i da se prihvati od strane počinioca i njihovog naroda kao što je Vojsilav Šepelj javno pričaju o tome.

Cilj ovakvih sadržaja i kanala nije informisati nego oblikovati javnost i pripremiti je za neke stvari koje će se desiti, smatraju stručnjaci. Gospođo Hotić, na koji način ovakve emisije oblikuju javnost?

  • Treba ih zanemariti, i ne davati im na važnosti. Bila sam na suđenju u Beogradu gdje je Vojislav Šešelj doša sa svojim radikalima i tako smo se prepucavali. Na kraju je rekao „da sam Kadu upoznao prije rata, rata ne bi bilo“, i poslije je pitao za mene. To znači da nisam sebi dozvolila da me iritira. On je škart i trebaju ga se odreći svi, posebno omladina, jer oni trebaju da se zdravo odgajaju.  

Kako se vi, kao preživjela žrtva genocida, osjećate kad vidite da televizije s nacionalnim frekvencijama u susjednoj zemlji daju prostor presuđenim ratnim zločincima da govore neistinu, šire mržnju i prijete?

  • Od njih ne očekujem bolje, ali se potajno nadam da će priznati ono što je urađeno. Mi smo napisali histoiju bijelim nišanima, ona nije izmišljena. Svaka medijska kuća trebala bi da vodi računa da smanji iznošenje u javnosti, njihova retorika je otrov za omladinu, i tako ih vode u propast. Često kažem neću halaliti i oprostiti nemam pravo to uraditi u ime svog mrtvog sina, ali očekujem da taj narod prihvati i prizna ono što su uradili.  Ja u Nijemcima mogu da vidim prijatelja jer su priznali zločinac, ali i ne u onima u Srbiji koji to ne priznaju.
Hayat

Koliko su za buduće generacije opasne ovakve medijske propagande i može li to imati ikakve veze s posljednjim događajima u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici, napadu na djevojčicu pod hidžabom i nošenje četničkih obilježja?

  • To je utjecaj na omladinu, i nema ga da nije učestvovao u ratu. Nijedan nije ostao s nama svi su otišli na stranu agresora, zato sada preko djece smiruju svoju savjest. Mezarje u Srebrenici dovoljno im je da pogledaju i sjete se šta su uradili.

9Koliko ova priča doprinosi još intenzivnijem negiranju genocida u našoj zemlji?

  • Istina se ne može obrisati nikakvom gumicom, koliko god oni negirali presude postoje. Oni počinioci i narod koji je bio uz njih dobro znaju koji je plan bio. To što su doživjeli u ovom ratu Bošnjaci takvo poniženje nigdje se nije doživjelo, civilno poniženje. Zato oni imaju veliku muku i teret da se oslobode toga ali idu krivim putem.
Hayat

Nedavno ste tražili da se u kompleksu memorijalnog centra u potočarima gradi stub srama za one koji negiraju genocid. Hoće li se to desiti i ko će na taj stub?

  • To stoji, ali trenutno sada gledamo na to ko priznaje zločin a ko ne. Važno je ko je spreman da kaže istinu, imamo i ljude van naše zemlje koji su pravedni ali i nepravedni. Svaki čovjek nam je bitan, ali nadam se da će zločinci visiti na stubu srama.  Nije isti onaj čovjek koji se branio i koji je napadao.

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OTVORENO UPOZORENJE IZ AUSTRIJE: HDZ SE ŽESTOKO PROTIVI TEMELJNOM PREDUSLOVU ZA...

0
Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt objavio je u srijedu zakonsku reformu kojom se namjeravaju otežati izborne krađe i osigurati transparentnost, naprimjer na predstojećim lokalnim izborima na jesen.