KADA HOTIĆ: RUSIJA PROTIVLJENJEM ULASKU BIH U NATO TRAŽI PROSTOR DA NAS SRAVNI

Aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH sinoć i danas bio je domaćin ministru vanjskih poslova Ruske federacije Sergeju Lavrovu.

Iako je po agendi ruski šef diplomatije danas trebao održati sastanak i sa članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, to se nije desilo, jer su članovi Predsjedništva to odbili. Mnogi smatraju da su dvojac Džaferović-Komšić ovim činom uradili državnički čin.

Potpredsjednici Udruženja „Majke Srebrenice“ Kadi Hotić nije jasno zašto Rusija pored očitih dokaza i dalje zatvara oči pred sudbinom BiH.

  • Mi znamo ruske namjere prema bošnjacima prije svega , prema BiH, da podržavaju srbe u svakom pogledu. U ratu su ih podržavali, u Srebrenici su bili. Čak su negdje nazivali ulice ruskog odreda. Ne znam da tako jedna jaka i velika država, značajna u svijetu podržava zločine.

Rusija je protiv toga da BiH uđe u NATO. To znači da je njima slobodno da oni kad im se prohtije da ovo sravne. Kada je 2015.godine predložena Rezolucija o Srebrenici, kada se govorilo o Zakonu protiv negiranja genocida, ruski ambasador Vitalij Čurkin je podnio Veto – objašnjava Hotić.

  • Nije mi jasno zar se ne stide pored očite istine da su srbi počinili genocid, da je Srbija imala učešća u agresiji u BiH, da su ogroman zločin počinili, najveći poslije 2.Svjetskog rata, da se zalažu da pokriju taj zločin i da ga zataškavaju.

Hotić Ima povjerenje da će uticaj Međunarodne zajednice biti veći, da će se svijest ljudi promijeniti. Samo istina ovdje može stvari staviti na svoje mjesto, dodaje.

  • Istina treba srpskom narodu, srbijanskom, hrvatskom a i nama, jer se samo na istini može graditi bolja budućnost a zar nam trebaju kakvi ratovi, valja nama s nama, mi smo jedan narod. Prave od BiH torove, to je nešto što nema nigdje u svijetu.

(Emerin Ahmetašević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE