KADARMA: JEDAN OD NAJSKUPLJIH ZAČINA NA SVIJETU, OSVOJIT ĆE VAŠE ČULO OKUSA

Blago slatkasti i aromatični ukus u koji se lako zaljubiti na prvi miris odlikuje kardamom.

Osim što se konzumacijom ovog začina nahrane svi pupoljci ukusa, osvježi dah, on donosi i mnogobrojne zdravstvene dobrobiti, a poznat je po svojim zagrijavajućim svojstvima.

Ovaj treći najskuplji začin na svijetu (nakon šafrana i vanilije) postao je dostupniji i na našim prostorima i stoga nema razloga da malim prstohvatom svakodnevno ne obogatite svoja omiljena jela i napitke.

Kardamom spada u porodicu đumbira, a danas je najprisutniji u indijskoj kuhinji. U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s karijem. Međutim, vrlo se brzo proširio po cijelom svijetu. Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice!

Odlično funkcioniše s mesom, npr. s jagnjetinom, a ako pripremate rižu, ubacite nekoliko cijelih sjemenki kardamoma i dobićete sasvim novo jelo. Njime možete začiniti rižu basmati ili kolače od meda.

Na Bliskom istoku ga koriste za pripremu kolača i slatkiša te za razblaživanje ukusa jake kafe, a dodaje se i u čaj jer podstiče probavu.

Kardamom se odlično sljubljuje i s voćem (npr. s kuvanim kruškama ili pečenim jabukama), a ako ga dodate voćnoj salati, bićete oduševljeni bogatim ukusom. Za najbolji ukus kardamomovih sjemenki u slanim jelima prvo ih treba malo propržiti. Dakle, komuške treba prvo otvoriti i izvaditi sjemenke, zagrijati tavu, staviti u nju sjemenke i prepržiti ih.

Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu: ekstrakt kardamoma sadrži komponente koje pomažu kod loše probave te podstiču metabolizam.

Zahvaljujući tome, može ublažiti problem nadutosti, žgaravicu i pojačati apetit, a prstohvat kardamoma može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja. Smatra se i diuretikom te je vrlo koristan za probleme urinarnog trakta, čisti bubrege te na taj način može pomoći pri gubitku težine.

Dok zapadnjaci protiv lošeg zadaha koriste pepermint, ljudi na Istoku žvaću kardamom – to je njihov najbolji prirodni osvježivač daha.

Žvaćući zelene komuške ovog začina možete neutralisati i smanjiti neugodne mirise u usnoj šupljini. Poznato je i da neke gume za žvakanje sadrže kardamom upravo zbog tog učinka.

Istraživanja koja su sprovedena na Univerzitetu Kurukshetra u Indiji pokazala su djelotvornost ekstrakta kardamoma protiv bakterija u usnoj šupljini.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAPIDŽIĆ: NEKA MIRNO SPAVAJU KAO I DO SADA. JA ZNAM DA...

0
Bivši ministar u Vladi Kantona Sarajevo i trenutni član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Faruk Kapidžić komentirao ponašanje zastupnika na posljednjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo.