KAFIĆI KAŽNJENI SA 12.000 KM: ZA JEDNU NOĆ U KANTONU SARAJEVO IZDATO ŠEST PREKRŠAJNIH NALOGA

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, uz asistenciju Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, i ovog vikenda su vršili intenzivni nadzor rada ugostiteljskih objekata u Sarajevu.

Ovi nadzori su usmjereni na poštivanje mjera izrečenih od Kriznog štaba Federacije BiH zbog pandemije koronavirusa. 

Tako su u petak navečer ukupno izvršili 14 nadzora, a izdali su šest prekršajnih naloga po 2.000 KM. Ovoga puta su vršili nadzor ugostiteljskih objekata na području općine Stari Grad. 

Fahir Halilović, direktor Uprave, kaže da će nastaviti provoditi inspekcijske nadzore.

  •  Očekujemo od subjekata nadzora potpuno poštivanje higijensko-epidemioloških mjera. Također, započeli smo s intenzivnim inspekcijskim nadzorima u školama i predškolskim ustanovama, čije predstavnike, također, pozivamo na strogo poštivanje utvrđenih mjera, te da u svojim kolektivima vrše permanentnu edukaciju i ukazuju na obavezu primjene mjera – kazao je Halilović, piše Avaz.

U periodu od 16. marta do 26. avgusta ove godine izvršeno je ukupno 8.227 inspekcijskih nadzora, doneseno je ukupno 781 rješenje kojim su naložene mjere otklanjanja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti, izdato je 178 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 308.695 KM i donesena 3.224 rješenja o samoizolaciji osoba koje su imale kontakte s pozitivnim na COVID-19. 

Imajući u vidu da se radi o kriznom procesu kojem se ne nazire kraj, iz Uprave očekuju od Vlade KS da im hitno odobri prijem bar još dva sanitarna inspektora, o čemu su već dostavili zahtjev kako bi se na taj način unaprijedio rad sanitarne inspekcije i njihova učinkovitost na terenu.

Specifične mjere za ugostiteljske objekte

  •  Redovno vršiti kontrolu i nadzor nad provedbom ovih mjera i davati povratne informacije zaposlenicima. 
  •  Redovno čistiti prostorije standardnim deterdžentom, a potom dezinficirati najmanje dva puta dnevno i nakon svakog prljanja. Predmete kao što su šteke, prekidači za svjetlo, rukohvati, ograde i slično što češće dezinficirati u toku dana. 

– Osigurati provjetravanja prostorija vanjskim zrakom tokom radnog vremena, mehaničkom ili prirodnom ventilacijom. Povesti računa o ispravnosti i higijeni pogona za mehaničku ventilaciju/grijanje i klimatizaciju.

–  Insistirati na čestom pranju i dezinfekciji ruku, kako uposlenika tako i mušterija. Na ulazima i na više mjesta, u zavisnosti od površine prostora, postaviti sredstvo za dezinfekciju s uputstvom za korištenje tako da bude dostupno uposlenicima i mušterijama.

  • Preporučuje se organizirati rad u dvije smjene, na način da između dvije smjene bude vremenski period u kome će se izvršiti temeljito čišćenje i dezinfekcija prostora.

 – Osigurati da se ne stvaraju gužve te da se jasna uputstva o ograničenjima i mjerama postave na vidljiva mjesta.

–  Nakon svake mušterije treba dezinficirati stolove koje je koristila mušterija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BIJELI LUK S MEDOM PROTIV GRIPE I PREHLADE

0
Cijeli život upotrebljavamo bijeli luk, začinjavamo njime meso, supe, dodajemo ga u salate, a jedemo ga i sirovog, posebno kad smo gripozni.