KAKO BIH ZARAĐUJE OD KONTROLE SVOG NEBA: EVO KOLIKO KOŠTA PRELET OD SARAJEVA DO BEČA

Zvaničnim preuzimanjem kontrole nad gornjim zračnim prometom na nebu iznad BiH, naša zemlja konačno će početi naplaćivati korištenje svog zračnog prostora. Kolike će biti zarade te kako se naplaćuju preleti aviona iznad naše zemlje, pitali smo stručnjake iz ove oblasti.

Prije dvije godine naša zemlja počela je ostvarivati rast zračnog prometa koji je bio za deset posto veći u 2018. u odnosu na 2017. godinu. Ponovo je u prvoj polovini 2019. ostvaren rast od 13 posto u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, preuzimanjem kontrole nad zračnim prometom iznad 11 kilometara visine, BiH će tek početi da uzima veći dio kolača.

Naime, planirani prihodi Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) za 2020. godinu iznose otprilike 72,5 miliona KM, dok su u 2015. godini iznosili 36,2 miliona KM, što predstavlja povećanje veće od 100 posto u proteklih pet godina.

Važno je istaknuti, pojašnjavaju nam iz BHANSA-e, da oni u skladu sa zakonom ostvaruju prihod od rutnih naknada za usluge koje pružaju u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru BiH, a ne za korištenje zračnog prostora ili neba.

Bosna i Hercegovina je, kao jedna od država ugovornica Multilateralnog sporazuma o rutnim naknadama, prihvatila principe za utvrđivanje troškovne baze rutnih naknada i izračunavanje jediničnih cijena, kao i zajedničku politiku u izračunu rutnih naknada i temeljnog troškovnika.

  • Rutna naknada svakog pojedinačnog leta dobije se množenjem jedinične cijene (unit rate) za tu godinu s brojem jedinica usluge (service units) svakog pojedinačnog leta. Broj jedinica usluge izračunava se po formuli koja uzima u obzir težinu aviona i dužinu rute u zračnom prostoru BiH. Jedinična cijena (unit rate) naplate računa se za svaku godinu i dobije se na temelju planiranih troškova i planiranog broja jedinica usluge (na osnovu prognoziranog razvoja prometa)”, pojasnili su nam iz BHANSA-e.

U vezi s tim, jedinična cijena preleta za 2019. godinu u zračnom prostoru BiH iznosi 34,7 eura. Na pitanje koliko onda BiH zarađuje, na primjer, od preleta aviona iz Sarajeva do Beča, iz BHANSA-e nam govore: “Sve zavisi od težine aviona i dužine rute leta te je bez zadatih parametara teško precizno izračunati rutnu naknadu. U prosjeku navedena naknada se kreće od 57 do 90 eura za svaki pojedinačni let.”

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH pojašnjavaju nam da se organizacija i korištenje zračnog prostora provodi u tri faze, I to LOWER, UPPER i BHANSA.

  • Trenutno stanje jeste da je prva faza realizovana, a druga faza implementirana je sa 5. decembrom ove godine. Za fazu II kroz Plan organizacije i korištenja zračnog prostora FIR Sarajevo predviđeno je područje odgovornosti BHACC koje je skoro u potpunosti identično prijedlogu Aneksa 1 Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom prometu između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske i Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u zračnom saobraćaju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Crne Gore”, pojašnjavaju nam iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Naime, potreba BiH jeste da delegira odgovornost pružanja usluga za dio zračnog prostora, do uspostavljanja uslova za realizaciju Faze III. Kada je riječ o pregovorima sa susjedima, BiH se usaglasila sa Hrvatskom te je tekst Nacrta sporazuma između ove dvije zemlje upućen Vijeću ministara. Pregovori sa Republikom Srbijom i Crnom Gorom su okončani. Slijedi odluka Predsjedništva BiH o potvrđivanju sporazuma.

Podsjećamo, BiH je preuzela kontrolu zračnog saobraćaja u gotovo kompletnom gornjem zračnom prostoru naše zemlje, to jest iznad 11 kilometara visine. Hrvatska i dalje nadgleda prelete aviona na ovim visinama u sjeverozapadnom dijelu naše zemlje iz operativnih razloga. Naime, ovo je ustaljena praksa u Evropi da se od jedne zemlje prema drugoj delegira zračni prostor kako bi se prilagodili tokovima zračnog saobraćaja. BiH će, međutim, uzimati svoju naknadu od zračnog prometa u ovom dijelu neba.

Prema Zakonu o zrakoplovstvu BiH, ostvareni prihodi od naknada korisnika usluga zračne navigacije avionima koji lete kroz zračni prostor BiH raspoređuju se na BHDCA i entitetske direkcija za civilno zrakoplovstvo prema posebnim odlukama Vijeća ministara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

BEĆIROVIĆ-KOMŠIĆ U UN-U: POZIVAMO ČLANICE UN-A DA ZAŠTITE ISTINU O GENOCIDU...

0
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su s predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Dennisom Francisom u sjedištu UN-a povodom predstavljanja Nacrta rezolucije o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.