KAKO ĆE PLAĆATI STRUJU OD JANUARA: VIŠEČLANA PORODICA POTROŠI I 800 KILOVATA ZA MJESEC

U manjem bh. entitetu će od januara biti uvedene blok tarife za struju, pa će oni koji potroše preko 500 kilovata plaćati račune po drugoj cijeni.

Nadležni poručuju da će domaćinstva koja troše do 500 kilovata struje imati nešto manje račune, računi od 501 do 1.500 kilovata plaćaće se po drugoj cijeni, a najskuplje će proći oni koji troše preko 1.500 kilovata.

Od poskupljenja strahuju svi građani, a zabrinutost su posebno izrazile višečlane porodice u RS, koje upozoravaju da su njihovi računi po prirodi veći nego u prosječnom domaćinstvu. Porodice sa više od četvoro djece mašinu za veš pale i po nekoliko puta u toku dana, a bojler se, s druge strane, nikad ne gasi.

Tako račun za oktobar jedne višečlane porodice iz Banje Luke iznosi čak 120 maraka, za potrošenih 800 kilovata.

Iz Udruženja porodica „4 plus“ iz Banje Luke ističu da je za njihove članove određeni prag od 500 kilovata nizak.

  • Tražimo da se za naše porodice obezbijede subvencije ili da se taj prag podigne. Obratićemo se sa zahtjevom predsjedniku RS, ministarstvu energetike i Elektroprivredi RS – najavljuje predsjednik udruženja Jovan Radovanović.

On podsjeća da porodice u Banja Luci koje su na gradskom grijanju, pored svih troškova, struju koriste još i kako bi dodatno zagrijali prostorije.

  • Ljudi se žale da im je hladno i da moraju uključivati grijalice – kaže on.

Podsjetimo, kada su u pitanju višečlane porodice i građani sa niskim prihodima, Aleksandar Jegdić iz Regulatorne komisije za energetiku RS rekao je da su Zakonom o električnoj energiji Rs definisani energetski zaštićeni kupci, piše Srpskainfo.

  • Postoje nadležne institucije koje treba da tu zakonsku odredbu spovedu u djelo – poručuje Jegdić.

U ovom entitetu ima oko 6.000 višečlanih porodica.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

DICAPRIO S DJEVOJKOM SNIMLJEN U FAST FOODU, JEDAN DETALJ NA GLUMCU...

0
Jedan od najpoznatijih zavodnika u Hollywoodu, Leonardo DiCaprio, u posljednjih devet mjeseci ne odvaja se od 25-godišnje italijanske manekeneke Vittorie Ceretti, a sada su snimljeni tokom opuštenog ručka.