Ovo je samo dijelić iz veoma iscrpnog poglavlja gdje mozete pronaći brojne recepte za ćufteta i kolačiće u knjizi Bosanski kuhar.
Iako ćufte na perzijskom ne znači ništa drugo do kolačić od mesa u saftu, u tradicionalnoj bošnjačkoj kuhinji se razlikuje čufte od kolačića ali se razlikuje i ćufte od raznih vrsta čufteta. Tako imamo puno vrsta kolačića od sarajevskog kolačića do Travničkog. Kod travničkog kolačića karakteristično je dodavanje skorupa ili slatkog mlijeka.
Za sarajevski prženi kolačić postoji univerzalni recept po kojem mnoge domačiće danas prave ovo jelo ali i mnoge sarajevske aščije.
Potrebno vam je meso, jaje, prezla, crveni luk, česno dva bijelog luka, so biber malo brašna, masnoća za prženje. te materijal za saft po vašoj želji. Meso se izreže, luk se očisti i izreže, očisti i isjecka bijeli luk, te se sve skupa samelje u mašini. Zatim se ova masa doda prezli, ( žstare bi nane rekle istuci malo peksimeta suhog), posoli, pobiberi, dodaj jedno jaje i dobro izmješaj te ne bilo ti zapovjeđeno još jednom premelji u mašini.
Ovako bi govorila jedna divna sarajevska hanuma koja je zaista kolačiće pravila po istilahu i onako kako joj u nasljeđe ostavila njena majka.
E kad se sve dobro premelje formiraju se male loptice promjera oko 5 cm te se peku na vrloj masnoći, kolačiće treba ostaviti u u masnoći u kojoj su pečeni do serviranja. Tek pri serviranju dodajte saft koji ste po želji napravili i obavezno kolačiće servirate uz pilav ili drugo varivo.
Vjerujemo da će ovo jelo naći svoje mjesto na vašoj iftarskoj sofri.
Uživajte uz Merkator i “Iftar moje nane”.