MERCATOR VAS VODI SVOJOM PONUDOM KROZ ‘IFTAR MOJE NANE’: KAKO NAJBOLJE PRIPREMITI SOGAN DOLMU

U mnogim kućama se i danas tradicionalna hrana sprema kao prije stotinu godina uz korištenje veoma malog broja začina.

Na našim iftarskim jelovnicima su uglavnom jela od mesa sa nešto malo zeleni a zlatno pravilo naših nana je da svako jelo samo sebe masti što znači da je potrebno da imamo dobar komad mesa. Veliki je izbor tradicionalnih jela koja se serviraju na našem iftarskom meniju pored raznih čorbi , pita jela od mesa dolme zauzimaju posebno mjesto.

Dolma inače označava nadjev  odnosno povrće (patliđani, paprike, paradajz, luk, tikvice) nadjeveno mljevenim mesom i rižom. Najstarije dolme u Bosni su vjerovatno dolma od tikciva i od patlidžana, paradajza te, dolama od luka (sogan dolma).

U nekim dijelovima naše zemlje zovu je još lukovice. Sogan dolma doslovno znači punjeni luk. Za ovo jelo potreban vam je crni luk sitnije duguljastije glavice, meko goveđe meso riža, ulje ili rastopljena masnoća, so, biber, ukuhani paradajz, malo aleve paprike, malo sirćeta, te malo kiselog mlijeka. Dakle meso i malo crvenog luka se samelje i posole.

Opere se riža prodinsta i pomješa sa mesom, doda malo bibera jedno jaje, pa opet izmješa te se na taj način dobije fil ili punjevina kako je su to naše nane nazivale.

Danas domaćice dodaju malo ulja ili ne dinstaju rižu ili čak dodaju malo bijelog luka. Prije spremanja fila ili punjevine potrebno je pripremiti luk. Podrežu se vrhovi glavicai skuhaju u vodi, toliko da se ne raspadnu, ali da se mogu izbacivati košuljice luka skinu se speći ocijedi se voda i doda se hladna voda.

Onda se prstima pritiskanjem izbacuju košuljice luka. Prvi sloj s ljuskom se odbacujem, a upotrebljavaju se drugi slojevi. Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune punjevinom (nadjevajući dolme prstimaa manje babure eventualno čačkalicom ili dezertnim nožičem). Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju vodom tako da budu pokrivene , doda malo sirćeta, pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem, užim od šerpeda ne bi iz dolme prilikom kuhanja izletilo meso. Te stave kuhati.

Dolme provriju za otprilike deset minuta poslije se prebace na tihu vatru i tako dalje kuhaju. U kuhanu dolmu se doda malo aleve paprike.uz dolmu ili poslije se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

Vjerujemo da će upravo ova dolma biti dio vaše iftarske sofre kao što je uz Mercator u “Iftaru moje nane”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

PROF. IZETBEGOVIĆ UPUTILA APEL SVIM GRAĐANIMA

0
Od 214 uzoraka koji su na koronavirus testirani u Kliničkom centru UNiverziteta u Sarajevu, 78 je novooboljelih. Svi sui z Kantona Sarajevo.