KAKO DA SKUHATE SAVRŠENO RASTRESITU RIŽU: NA OVAJ NAČIN UVIJEK USPJEVA

Evo nekoliko korisnih savjeta za pripremu savršene riže.

Za pripremu ukusnih jela je veoma važan i izbor riže, naročito ako želite rastresita zrna, a ne ljepljivu kašu.

Najbolji je basmati, koji ima specifičan ukus, ali je dobra i bilo koja druga vrsta koju karakteriše dugo zrno.

Kada odredite količinu riže, sipajte ga u posudu sa vodom i promiješajte rukama. Mijenjajte vodu dok se riža ne ispere, a voda postane bistra. Budite pažljivi, cilj ovog procesa nije da izlomite zrna riže, jer će tako tokom kuhanja riža da izluči dosta skroba i pretvorit će se u lejpljivu kašu.

Tokom kuhanja riže pažljivo odmjerite količinu vode. Na potrebnu količinu riže ide 1,3 puta više vode. Ovo se odnosi na slučaj kada je riža već isprana.

U provrelu vodu dodajte rižu i malo soli i ostavite da prokuha, a zatim nastavite sa kuhanjem na niskoj temperaturi u poklopljenoj posudi. Kuhajte oko 20 do 25 minuta, a zatim sklonite poklopac i nježno viljuškom promiješajte rižu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE