KAKO DA VAM SE NE RASPADNE JABUKA DOK PRAVITE TUFAHIJU: SLIJEDITE RECEPT NAŠE ALMASE LAZOVIĆ I ZA TROKUT S LJEŠNJACIMA

Tufahija na izgled djeluje kao lagan i jednostavan recept. Međutim, morate znati kako i do koje granice kuhate jabuku da se ne raspadne.

Odgovor na to, ali i druga pitanja u današnjem receptu donosi vam naša Almasa Lazović.

  • Danas sam uz Miranovu pomoć napravila tufahiju kuhanu u pekmezu od jabuke i serviranu na podlozi od vanilije.

Jabuke se skuhaju u vodi i pekmezu od jabuka. Napune se sa  smjesom koju ste napravili od slatkog vrhnja, mljevenih oraha i sećera. Serviraju se na podlozi od vanilije. Možete iskoristiti Dolcelin puding od vanilije kao sjajnu podlogu za vašu tifahiju.

Trokut s lješnjacima će postati vaš omiljeni kolačičić.

Sastojci:

260 g brašna Klas

125 g putera Dukat

1 jaje

60 g šećera

1 vanilin šećer Dolcela

1 kašičica praška za pecivo Dolcela

Za vrh:

Otprilike pola boce marmelade od marelica

Završni sloj:

125 g putera

200 g mljevenih badema EuroCompany

100 g grubo mljevenih lješnjaka EuroCompany

100 g šećera 

3 kašike vode

1 vanilin šećer Dolcela

Priprema:

Sastojke za tijesto stavite u posudu i umijesite u mekano tijesto.  Trebalo bi biti poput tijesta za kekse.  Tijesto rasporedite pravokutnim oblikom (25x30cm) oklagijom izmedju dva masna papira.  Ispravite rubove i stavite ga u pleh s masnim papirom. Zatim na tijesto rasporedite marmeladu.

U međuvremenu, prije nanošenja marmelade, tijesto možete nekoliko puta izbockati viljuskom. U posudu dodajte puter i vanilin secer i secer. Dodajte lješnjake i krupno sjeckane bademe i vodu.  Kratko kuhajte, miješajući ih sve zajedno.  Smjesu pažljivo rasporedite na marmeladu.  Pecite u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva oko 20 minuta.  Nakon izlaska iz pećnice, pustite da se ohladi 2-3 minute. Otopite cokoladu.  Ako ostavite kolač da se previše ohladi, on će se raspasti čim se reže.  Izrežite trokutaste komade dok su topli i potpuno ohladite prije cokolade.

Umočite dvije strane u čokoladu koju ste rastopili i stavite ih na žicu ili voštani papir da zamrzne čokoladu, a zatim je konzumirajte sa zadovoljstvom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRIK POMOĆU KOJEG ĆETE SE BRZO RIJEŠITI MIRISA CIGARETA IZ DOMA

0
Ukoliko vam smeta miris nakon što ste ispušili cigaretu u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji u vašem domu, postoji jednostavno rješenje.