KAKO GORIVO KOJE SIPATE UTIČE NA RAD VAŠEG MOTORA?

Veliki izbor goriva na pumpama vozače može da dovede u nedoumicu tipa "Zašto je benzin od 98 oktana skuplji od onoga od 95? ", i "Da li je u takvoj situaciji najboje odabrati 'stotku' - pa šta košta da košta!"

Oktanski broj (RON – engl. Research Octane Number) ukazuje na oktansku vrijednost goriva i njegovu sposobnost da podnese “animaluju sagorijevanja, poznatu i kao detonacija”.

Što je taj broj veći, gorivo je stabilnije kada je motor izložen velikim naporima, kao što je to slučaj kada su u pitanju snažni sportski motori visokih performansi. Međutim, postavlja se pitanje da li onda visokooktanska goriva mogu da nanesu štetu nekom običnom malom jeftinom motoru?

Većina današnjih savremenih motora ima elektronski sistem ubrizgavanja goriva, a najvjerovatnije i sistem koji detektuje neželjene detonacije i automatski pokreće tzv. retardaciju.

Retardiranje momenta paljenja podrazumijeva da se motor, umjesto neželjene detonacije, vraća u normalu. Savremeni motori su, međutim, mnogo efikasniji i snažniji, i funkcionišu tako da uvijek pokušavaju da pronađu najbolji mogući odnos ranog momenta paljenja, bez izazivanja neželjene detonancije.

Upotrebom goriva sa većom oktanskom vrijednošću motor bi mogao da dobije dodatnu pomoć u efikasnijem radu, ali ne mora uvijek da bude tako.

U zavisnosti od automobila i motora, benzin od 98 ili 100 okatana bi mogao da poboljša performanse i “doda” malo više snage motoru u odnosu na “95-icu”. Međutim, ako vozite stariji automobil, čiji motor “nije navknut” na veći broj oktana, neće biti neke koristi.

Zato svaki motor ima preporučene minimale oktanske vrijednosti goriva koje može da koristi, koje su obično označene na poklopcu rezervoara (ili negdje blizu njega). Gorivo ispod tih vrijednosti nipošto ne smije da se koristiti, dok ono većih vrijednosti može dodatno da “pomogne” motoru.

A to ćete najjednostavnije provjeriti kada umjesto “95-ice” sipate “98-icu” i sami to provjerite u praksi. U tom slučaju, dobro obratite pažnju na ponašanje, odnosno performanse, motora i automobila u odnosu na vaše navike, stil i način vožnje, sa jednim i sa drugim gorivom u rezervoaru.

Razlike će se, najprije, ogledati u odnosu performansi vožnje i novca potrošenog za gorivo, pa vam se tako može dogoditi da auto mnogo bolje ide, ali i da mu raste potrošnja. Moguća je i obrnuta varijanta, da potrošnja goriva sa više oktana čak bude i nešto manja za istu ili veću pređenu kilometražu.

Ipak, dosta toga ovdje zavisi i od starosti i stanja, kako motora tako i cijelog automobila, kao i od načina vožnje. I dok visokooktansko gorivo jednom automobilu može primjetno da popravi performanse u vožnje, na neki drugi ne mora da ima baš nikakvog efekta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIKI NEREDI U TIRANI: DEMONSTRANTI PALE ZGRADE, POLICIJA MORALA DA INTERVENIŠE

0
Opozicija je danas u glavnom gradu Albanije Tirani organizovala proteste protiv rukovodstva grada, a u jednom momentu sve je postalo nasilno.