KAKO I KOME POMOĆI ZEKATOM: EF. ŠLJIVO I SALIH EF. ĆATO O INSTITUCIJAMA BEJTUL-MALA

Institucije bejtul-mala su bile tema 21. dana mjeseca ramazan u emisiji „Značajni simboli“ Hayat TV-a.

Ovu temu su nam pojašnjavali mr. Malik ef. Šljivo i Salih ef. Ćato.

Tradicija prikupljanja i distribucije zekata prema mišljenju islamske uleme pripada isključuje nadložnoj islamskoj vlasti. Tamo gdje nije islamska država, postoji institucija koje se brinu o islamskim poslovima.

  • Božiji poslanik a.s. je bio prvi tumač Kur’anske i zekatske misli. Za njegovo vrijeme sav zekat je išao u bejtul-mal odnosno svaki dirhen koji se sakupio u ime zekata, išao je u blagajnu bejtul-mala – govori nam ef. Šljivo.

Malik ef. Šljivo nam navodi primjer Ebu Bekra koji je bio spreman da poduzme vojni pohod protiv onih koji nisu davala zekat u bejtul-mal, tako je postupao i hazreti Omer, da bi hazreti Osman uveo neke novine vezano za zekat.

  • Podijelio je imovinu na dvije vrste. Prva vrsta koja se mogla mogla kontrolisati i nazvana je zahir, a to su bili poljoprivredni proizvodi i toga. Druga vrsta koja se nije mogla kontrolisati nazvata je bati, to je novac i trgovačka roba – ističe nam ef. Šljivo.

Početkom sedamdesetih godina Rijaset Islamske zajednice u BiH donosi odluku da se zekat ubire kroz institu bejtul- mala odnosno za fond medresa i Islamskog teološkog fakulteta.

  • Bejtul-mal je kuća lijepog imetka namjenje drugom. To je dom našem islamskom šartu odnosno zekatu. Poslanik a.s je podigao svoju zajednicu na noge koja je bila u povolju u ovom domu. Islamska zajednica korz bejtul-mal čuva poslanikovu brigu za Kur’ansko zaduženje organiziranje zekata. Čuvari bejtul-mala u BiH su Sabor, Rijaset i Vijeće muftija. U bosanskim okolnostima bejtul-mal je fond koji svojom važnošću nadrasta socijalne i ekonomske svrhe. On je zadužen za javne kuhinje, za povratnike i njihove muke te djecu sa posebnim potrebama. Bejtul- mal vodi brigu i za one koji nemaju kuću, onima kojima je poplava ili klizište kuću uništene – kazuje nam ef. Ćato.

Za kraj napominje da je bejtul-mal kuća u kojoj je svima toplo i sigurno. Ona nam čuva osjećaj da smo jedno, da smo iz iste kuće, da smo zajedno i da se znamo o sebi brinuti. On je mnogo više o sabranog i podjeljenog novca.

Video iz današnje emisije pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KANTONALNI SUD U SARAJEVU POTVRDIO OPTUŽNICU PROTIV IBRAHIMA HADŽIBAJRIĆA I OSTALIH

0
Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, bivšeg načelnika sarajevske Općine Satri Grad, te Elmedina Karišika, Seida Hadžibajrića, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme Plaza Group zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.