KAKO JE JEDAN ELEKTORSKI GLAS POSTAO KLJUČAN ZA POBJEDU NA IZBORIMA U SAD

Demokratski kandidat za predsjednika Amerike Joe Biden osigurao je jedan elektorski glas u Nebraski i upravo taj glas mogao bi da bude ključan za njegovu pobjedu.

Naime, Nebraska je jedna od samo dvije savezne države, druga je Maine, koji dijeli broj elektorskih glasova. Ima ukupno pet elektora, te su četiri glasa pripala Donaldu Trumpu.

Baš taj glas bi mogao da bude presuđujući, a još se čeka da zvanično šest država objavi rezultate. To su Nevada, Arizona, Aljaska, Pennsylvanija, Sjeverna Karolina i Georgie.

Međutim, ukoliko uzmememo u obzir da su brojni mediji već pripisali Arizonu Bidenu, to znači da je on skupio 264 elektorska glasa. S obzirom na to da je tamo prebrojano 86 posto glasova, CNN je među rijetkima koji još nije “zaplavio” Arizonu iako je Biden sve vrijeme u vodstvu.

Ukoliko Biden osvoji Nevadu, odnosno njenih šest elektora, znači da će skupiti tačno 270 glasova što mu donosi pobjedu. Sve zahvaljujući jednom glasu iz Nebraske.

Ukoliko Trump bude taj koji osvoji sve ostale države Pennsylvaniji, Sjevernu Karolinu, Georgiu i Aljasku, obezbijediće 268 glasova.

Da je dobio i taj jedan glas iz Nebraske bilo bi izjednačeno i ishod predsjedničkih izbora bio bi prepušten članovima Predstavničkog doma.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JA SAM ENDOKRINOLOG I KAŽEM VAM – NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE...

0
Dijabetes tipa 2 je bolest koja je povezana sa mnogim životnim problemima, uključujući i visok krvni pritisak, koji se često naziva i "tihi ubica".