KAKO POMOĆI BEBI KADA JE MUČI STOMAČNA GRIPA

Beba mora nadomjestiti gubitak tečnosti, što je uobičajeno kod stomačne gripe. Groznica, povraćanje ili proljev mogu biti uzročnici jake dehidracije, ukoliko se ne liječe.

Stomačna gripa jednostavno mora ići svojim tokom. To u suštini znači da za nju ne postoji lijek. Najznačajnije je da roditelji u takvim situacijama vode računa da dijete ne dehidrira.

Djetetu treba davati tzv. elektrolitske ili fiziološke napitke. Čista voda se ne preporučuje u slučaju stomačne gripe. Ukoliko se stanje pogoršava zbog hrane iz flašice, najbolje je ne davati je djetetu dok se ne oporavi.

Kada počnete primjećivati naznake poboljšanja, krenite sa postepenim uvođenjem flašice i čvrste hrane. U početku će vam se činiti da se stanje pogoršava, no ne brinite. Sve dok izbacuje manje nego što unosi, nemate razloga za zabrinutost.

Bebu nastojte što je moguće prije vratiti uobičajenom načinu ishrane. Normalna ishrana obezbjeđuje unošenje u organizam svih potrebnih nutrijenata koji su veoma bitni u borbi protiv virusa – uzročnika stomačne gripe, koji pomažu u bržem eliminiranju infekcija.

Najčešći simptomi stomačne gripe su povraćanje i proljev. Nerijetko su ovi osnovni simptomi popraćeni bolom u stomaku, groznicom i glavoboljom. Mogu je uzrokovati različiti virusi koji u organizam dospijevaju iz napitaka i hrane.

S obzirom na to da je riječ o izrazito zaraznom oboljenju, veoma je bitna higijena, ponajprije pranje ruku, pogotovo ukoliko se u vašem okruženju nalazi oboljeli od ove vrste gripe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE