KAKO PROVJERITI JESU LI JAJA DOBRA I SIGURNA ZA KONZUMACIJU

Jaja su lako kvarljiva namirnica, pogotovo kada su visoke temperature, stoga je vrlo važno prije korištenja provjeriti svježinu.

Jaja su odličan izbor za doručak, ali koriste se i tokom cijelog dana za kuhanje te za kolače. Međutim, jaja su uvijek najbolja kada su svježa, a mogu se brzo pokvariti, pogotovo kada su velike vrućine. Kako biste bili sigurni da su vaša jaja dobra i sigurna za konzumaciju, napravite jedan od ovih testova.

Test vode

Jedna od najpopularnijih metoda za provjeru stanja jaja je nježno ga staviti u čašu s vodom. Ako tone i leži vodoravno, svježe je, no ako pluta, pokvareno je i ne smije se jesti. To je zato što plinovi unutar jaja s vremenom izlaze kroz male pore unutar ljuske. Dakle, kako piše Metro, jaje postupno gubi masu, što dovodi do plutanja.

Test mirisa

Ako niste sigurni kada ste kupili jaja, postoji lak način da provjerite svježinu prema njihovom mirisu. Razbijte jaje u zdjelu i ako ispušta oštar miris sumpora, vrijeme je za smeće.

Test izgleda

Znat ćete koliko je jaje svježe gledajući boju i konzistenciju kada je sirovo. Ako primijetite promjenu boje u žumanjku ili bjelanjku, posebno  ružičaste, plave, zelene ili crne mrlje, trebate odbaciti jaje. Štaviše, ako jaje ima napuknutu ili sluzavu ljusku, to bi moglo značiti da je zagađeno bakterijama.

Općenito, jaje mora imati čvrst narandžasti ili žuti žumanjak, a bjelanjak biti gust, a ne pretjerano tekuć. Ako je žumanjak tekuć, jaje bi moglo biti pokvareno.

Test tresenja

Iako može zvučati čudno, tresenje jaja također može dokazati svježinu. Ako čujete vodenasti zvuk nakon što ih protresete, to znači da su stara i da su se potencijalno pokvarila.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

JOŠ JEDAN IZUZETNO JAK ZEMLJOTRES POGODIO JAPAN, IMA POVRIJEĐENIH

0
Najmanje devet osoba je povrijeđeno u zemljotresu jačine 6,6 stepeni Rihterove skale koji je kasno u srijedu pogodio široko područje zapadnog Japana, a nije bilo upozorenja na cunami.