KAKO SE PONAŠATI U PRIRODI I ŠTA URADITI AKO VAS UJEDE ZMIJA

Gotovo je nemoguće spriječiti da vas zmija ugrize ukoliko slučajno nagazite ovu životinju, ali ipak postoje mjere predostrožnosti kojih se treba pridržavati i koje mogu znatno umanjiti mogućnost ujeda.

Protiv zmijskog otrova daje se serum antiviperinum, kojeg trenutno nema u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini, zbog čega građani trebaju posebnu pažnju obratiti kada borave u prirodi.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS objavili su preporuke građanima kako da se ponašaju u prirodi kako bi izbjegli neželjene situacije s ovim hladnokrvnim životinjama.


Samoodbrana

Napominju da zmije napadaju čovjeka iz straha i samo ukoliko je nagaze ili isprovociraju, u samoodbrani. Zmije su jako opasne i u sezoni parenja ili dok njeguju mladunce, ali i tada, ako nema naglih pokreta, neće napasti. Ukoliko se zmija nagazi, ona će se instiktivno okrenuti i ujesti za nogu.

Treba zato izbjegavati kretanje kroz visoku travu, šiblje i korov bez prikladne odjeće i obuće (čizme), te boraviti na pokošenim dijelovima, kretati se po pokošenim stazama i utabanim putićima.

Ruke ne stavljati na mjesta koja nisu pregledna, zavlačiti ih u grmove, podizati kamenje, brati šumske plodove i slično. Poseban oprez potreban je pri penjanju po stijenama.

Na našem području živi više vrsta zmija, a među najpoznatijim otrovnicama su poskok, šarka i balkanski šargan. Za razvoj simptoma, napominju epidemiolozi, vrlo je važno mjesto ujeda. Najopasniji ujedi su na glavi ili vratu ili ako je zmija ubrizgala otrov direktno u krvni sud.


Imobilizacija

Kod sumnje na zmiju otrovnicu potrebno je mirovanje, tj. treba izbjegavati i najmanji pokret, a ako je ujed na ruci ili nozi ekstremitete treba imobilisati, tj. fiksirati uz čvrst predmet. Iznad mjesta ugriza ekstremitet treba podvezati srednje jakim pritiskom kako bi se usporila venska cirkulacija u svrhu usporavanja širenja otrova u organizmu. Međutim, važno je da se ne podveže prečvrsto kako se ne bi zaustavila arterijska cirkulacija.

Danas je opšteprihvaćeni stav da se ranica ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza. Neophodan je hitan prevoz ugrižene osobe u najbližu zdravstvenu ustanovu.

U načelu, svaki slučaj ugriza zmije se hospitalizuje, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna, piše Srpskainfo.


Serum

Na osnovu procjene težine kliničke slike daje se serum protiv zmijskog otrova intramuskularno ili intravenski. Serum antiviperinum djelotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi.

  • Osobama s alergijskim bolestima ili reakcijama, nakon dobijanja podataka o ličnoj i porodičnoj anamnezi, poželjno je dati serum antiviperinum u bolničkim uslovima, intramuskularno i uz oprez. U svim slučajevima pacijentu se uključuju analgetici, antibiotici, a nakon provjere sprovodi se antitetanusna zaštita. Ostali terapijski tretman se primjenjuje prema težini kliničke slike u bolničkim uslovima – precizirali su iz Instituta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.