Tako će, na primjer, kuhani pasulj biti čist promašaj ako ne napravite dobru zapršku!
Pasulj može da se zaprži na nekoliko načina, a svaki način ima svoje čari.
Klasična zaprška za pasulj
Pravi se od ulja (masti), brašna i mljevene paprike. Priprema je laka – brašno se uprži do zlatne boje, doda se paprika i polako se razrijedi sa malo čorbice iz lonca sa kuhanim pasuljem. Nakon toga se sve sipa u pasulj i prema želji se ostavlja još nekoliko minuta na vatri.
Kako se pravi zaprška za kuhana jela: Mnoge domaćice ne znaju pravu caku!

Zaprška sa lukom i paradajzom
Prvo pasulj potpuno skuhajte, a nakon toga, u drugoj posudi, upržite 1-2 sitno sjeckane glavice luka dok ne omekša, dodajte mljeveni paradajz i mljevenu papriku. Kada voda ispari, dodajte malo brašna rastvorenog u vodi, a nakon toga ocjeđeni skuhani pasulj. Pržite jelo dok se ne zgusne.
Zaprška bez brašna
Popularna je u nekim kajevima sjeverne Bugarske, a pravi se ovako – prvo se pasulj skuha, a u međuvremenu se u drugoj posudi ugrije ulje ili mast. Rešetkastom kašikom se vadi pasulj i stavlja se u ulje, a u isto vrijeme se lagano pritiska. Na ovaj način se prebaci kompletan pasulj. Začini se nanom, čubrom, mljevenom paprikom i tada je spreman.