Postoje određene metode kojih bi trebalo da se pridržavate ako želite da skuhate rižu pravilno, ali zavisi i od toga u čemu je kuhate – u šerpi, mikrotalasnoj ili u rerni.
Nagi donosi savjete kao spremiti rižu u svakoj od navedenih kategorija i kako da uvijek ispadne dobar obrok.
1.Lonac na šporetu/ringli

Na jednu šolju riže stavite 1,5 šolju vode, vatru stavite na srednju jačinu dok voda ne provri, a tada smanjite na najmanju jačinu, poklopite i pustite da se kuha 13 minuta. Kada isključite ringlu, ostavite još 10 minuta u loncu da odstoji.
2. U rerni
Uzmite dvije šolje riže i 3 šolje proključale vode. Poklopite posudu i stavite u rernu na 180°C, 35 minuta. Također, ostavite 10 minuta da odstoji.
3. U mikrotalasnoj

Na jednu šolju riže stavite 2 šolje proključale vode. Kuhajte 12 minuta, bez poklopca. Izvadite, poklopite i pustite 10 minuta da odstoji.