KAKO SE SVIJET PRIPREMA ZA DRUGI TALAS COVID-19

Prvi udar virusa korona na sjevernoj Zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti obolijevanja i žrtvama, zbog čega se, uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju za takozvani drugi talas COVID-19, koji se očekuje na jesen.

Kolektivnog imuniteta, naime, još nema u dovoljnoj mjeri, a razvoj vakcine je tek u povoju.

Stoga, dok su u pojedinim dijelovima Evrope već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio prije pandemije virusa korona, pojedine zemlje u svijetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi talas COVID-19.

Pripreme za scenario drugog udara virusa korona već su u toku u Njemačkoj, gdje pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odjeljenjima intenzivne njege ostati kao rezerva za eventualni povratak COVID-19 na jesen.

Kao oruđe u borbi protiv novog talasa ubudiće će služiti i mobilna aplikacija namijenjena praćenju kontakata zaraženih osoba.

Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgrađene za borbu protiv virusa korona ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od portparola Vlade, izgradnja novih i dalje je u toku.

Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odjeljenja intenzivne njege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu u jeku sadašnje epidemije na više od 10.000.

  • Moramo zadržati krevete u slučaju povratka epidemije i ostati na oprezu”, rekao je direktor nacionalne zdravstvene agencije Žerom Salomon.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mjera pozvali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson.

Što se tiče samog virusa korona, u nekim zemljama već je zabilježen ponovni porast broja zaraženih, a jedan od takvih slučajeva, pored Njemačke, je i Singapur, uprkos uspjehu koji je tamo postignut u suzbijanju pandemije u ranoj fazi.

Kina, koja trenutno ima kontrolu nad situacijom, od jeseni će morati da sprečava, odnosno pod kontrolom drži prodor virusa korona na svoju teritoriju preko ljudi koji budu dolazili iz inostranstva, izjavio je za kineske medije Žang Venhong, vođa jednog ekspertskog tima iz Šangaja.

Na opasnost od novog talasa virusa korona tokom naredne jeseni upozorili su i predstavnici američkih zdravstvenih vlasti, a u saveznoj državi Nju Džerzi – drugoj u SAD po broju oboljelih i umrlih od virusa korona – raspoloživi prostor u zgradama dvije tamošnje bolnice pretvoren je u odjeljenja za liječenje oboljelih od COVID-19.

U nedavnom intervjuu za “Vašington post”, direktor američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfild upozorio je da bi jesenji talas virusa korona mogao predstavljati veći problem od sadašnjeg, zbog toga što će se pojaviti istovremeno s epidemijom običnog gripa.

U izjavi za Tajms, Robin Šatok, profesor na londonskom “Imperijal koledžu”, izjavio je da nije poznato da li korona virus ima sezonski karakter, ali da se može očekivati da broj slučajeva COVID-19 ponovo poraste pošto počne normalizacija životnih prilika.

I epidemije gripa u prošlosti su se pojavljivale u više talasa, a najočigledniji primjer je pandemija španske groznice, čiji su naknadni udari bili smrtonosniji od prvog, a ukupan broj žrtava premašio je 50 miliona ljudi.

Jedan od novijih primjera je pandemija podtipa gripa A, poznatijeg kao H1N1, iz 2009, koja je počela u aprilu te godine, a potom se najesen ponovo pojavila u Sjedinjenim Američkim Državama i u umjerenom klimatskom pojasu na sjevernoj hemisferi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE