KAKO UVIJEK PREPOZNATI SVJEŽE JABUKE?

Ako nemate domaće jabuke teško je biti siguran kupujete li svježe

Pixabay

Osim ukusa, jabuke stajanjem gube i na nutritivnoj vrednosti pa želite li otjerati doktora jabukom na dan, prije kupovine provjerite jesu li svježe.

Ako nemate domaće jabuke teško je biti siguran kupujete li svježe ili one iz uvoza što su ležale u hladnjači i po godinu dana čekajući svoje mesto na policama trgovina.

Peteljka je najbolji pokazatelj svežine. Ako je jabuka dugo stajala, što je najčešći slučaj s uvoznima, peteljka će joj biti tamno smeđa, suha i lako će otpasti, a da biste je otrgnuli svježem voću, moraćete se pomučiti. Osim toga, prepoznaćete je i po zelenkastoj boji.

Valja imati na umu da rupice od crva nisu najbolji pokazatelj je li jabuka špricana jer se može uvući između tretiranja, posebno ako se radi o pesticidima koji nisu agresivni.

Stoga sve jabuke dobro operite i iskoristite kuhinjske namirnice koje skidaju otrove s voća i povrća.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.