KAMERE HAYATA MEĐU MIGRANTIMA U BIHAĆU: ŠTA ĆE SE DEŠAVATI OD SEPTEMBRA?

U privremenom migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća broj onih koji tu borave varira svakodnevno, a kreće se od 500 do 1000.

U privremenom migrantskom kampu Lipa nadomak Bihaća broj onih koji tu borave varira svakodnevno, a kreće se od 500 do 1000.

Zadovoljni su uslovima koje ovdje imaju iako na BiH gledaju kao na tranzitni zonu. Dio njih perfektno govori Bosanski jezik kažu kako im je boravak u Makedoniji i balkanskim zemljama u tome pomogao.

Hayat

Za Vijesti u 7 iz Bihaća se javila naša novinarka Melina Rašidović, a njen sagovornik bio je Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća koji je govorio o migrantima, migrantskim rutama, te načinima kako da se riješi problem.

Stambolija je istakao da u odnosu na 2019. godinu stanje u Bihaću je daleko bolje.

  • Tačno je da ima manji broj migranata, međutim, smatram da se u rješavanje migrantske krize uključila i država Bosna i Hercegovina, Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima, USK i Grad Bihać, te MUP USK-A, tako da smo svi na zajedničkom zadatku da ovu kriznu situaciju koja traje već četvrtu godinu, provedemo na najbolji mogući način za građane Bihaća i USK-a – kazao je.

Stambolija je podsjetio da je stari kamp Lipa izgorio prije godinu dana i od tada se krenulo sa rješavanjem krize.

  • U decembru i januaru je uspostavljeno novo šatorsko naselje i trenutno stanje je zadovoljavajuće. Novi kamp Lipa čiji je kapacitet 1.500 mjesta, od toga 1.000 za samce, 200 za maloljetna lica i 300 za porodice sa djecom, trebao bi da u septembru bude u punom kapacitetu – naglasio je pomoćnik bihaćkog gradonačelnika.

Kada je riječ o aktivnosti izmještanja migranata iz napuštenih objekata Stambolija kaže da nije problem samo lociranje migranata s obzirom da građani prijavljuju i policija ima saznanja, za takve aktivnosti, smatra, potrebna je jedna združena akcija za šta je nadležna Služba za poslove sa strancima.

  • Policija Unsko-sanskog kantona u svemu tome asistira, a Grad Bihać putem Službe civilne zaštite mora da kompletan prostor očisti kako bi spriječio eventualnu zarazu građana. To sada ide dobro, mi smo sa područja užeg dijela Bihaća iz napuštene zgrade PIO/MIO izmjestili oko 280 migranata, iz Željezare također, iz Energoinvesta, zgrade Bimesa 50-60, Žegarskog polja preko 200 migranata, dakle, gdje god postoji neki slobodni prostor oni se tu useljavaju i da bi spriječili ono što je bilo prije dvije-tri godine, mi sada brzo djelujemo pute Službe za poslove sa strancima i MUP-a USK-a – istakao je Stambolija.
Hayat

Pitanje dolaska migranata u Bosnu i Hercegovinu jeste usporio, ali se nije zaustavio.

  • Lično mislim da će ova kriza još potrajati što se tiče migranata, vidimo sada da se stanje u Aafganistanu usložnjava, veliki broj izbjeglica će sigurno iz Afganistana prebacit se prema Turskoj, poslije Grčkoj, možda će krenuti prema Bjelorusiji, Bugarskoj, Rumuniji, to je teško reći, ali sigurno će značajan broj migranata vjerovatno opet krenuti rutom preko BiH, i jedina nam je šansa da država jača svoje kapacitete, da istočnu granicu BiH i prema Crnoj Gori i prema Srbiji, što bolje utvrdi kako bi spriječila ilegalno prebacivanje migranata u BiH – kazao je, između ostalog, Jasmin Stambolija, pomoćnik gradonačelnika Bihaća, gostujući u Vijestima u 7.

(Ismar Imamović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAPS U VENECIJI: PROTESTI I REDOVI ZBOG NAPLATE ULASKA U GRAD

0
Građani Venecije protestuju zbog odluke gradonačelnika Luigija Brugnara da turistima naplaćuje ulazak u taj grad po pet eura, a koja danas stupa na snagu.