Međutim, recept se dugo skrivao. Postojala je po neka „kopija“, ali mi vam danas donosimo pravi.
Sastojci za ćevape
- 750 gr junetine
- 250 gr ovčetine
- 1 kašikica soli
- 1 kašika vegete
- 1 kašikica bibera
- 1/2 glavice bijelog luka
- 1 kašika kajmaka
- malo mineralne vode
Prilozi uz ćevape:
- Što više crvenog luka to bolje kajmak ili ajvar po želji
Preljev za lepinu/somun
- zagrijte vodu neka provrije
- dodajte malo goveđeg temeljca ili goveđu kocku za supu
- malo vegete
- malo ulja
- isjeckajte peršinov list
- izrežite na sitno bijeli luk
- dodajte malo bibera po želji

Pripremite preljev za lepinu/somun tako što stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da proključa
Priprema ćevapa:
Meso narežite na sitnije komade i sameljite na sitno. Poželjno je meso propustiti kroz mašinu za mljevenje mesa dva puta da se uvjerite da je meso dobro usitnjeno. Bijeli luk usitnite u sjeckalici ili multipraktikumu tako da izađe sok.
Meso pomješajte sa sokom od bijelog luka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom vodom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider.
Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno.
Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa vrlo malo ulja, ponavljam vrlo malo ulja. Kad su skoro gotovi prelijte ih pripremljenim preljevom. Lepine namočite preljevom i malo zapecite
Šta drugo reći nego uživajte u ćevapima u somunu uz crveni luk. Prijatno vam bilo !