KARANTIN SMANJILI NA SEDAM UMJESTO 14 DANA: PONOVO OTVARA GRANICE NOVI ZELAND

Novi Zeland je u četvrtak predstavio planove za privremeno ponovno otvaranje svojih granica usred sve većeg pritiska Novozelanđana u inozemstvu zbog najstrožijih svjetskih ograničenja putovanja u njihovoj zemlji tokom pandemije.

Resorni ministar za covid mjere Chris Hipkins rekao je da će se iz nekoliko malih pacifičkih ostrvskih država od sljedećeg mjeseca moći putovati bez karantine i da će otvaranje za putnike iz drugih zemalja s niskim rizikom razmatrati početkom sljedeće godine, prenosi AFP.

Hipkins je također rekao da će trajanje karantina od 14 dana u hotelima, a koji je trenutno obavezan za sve inostrane dolaske, u novembru biti skraćeno na sedam dana  i na kraju zamijenjeno kućnom izolacijom.

Rekao je da je granica ranije služila kao bedem novozelandskog odgovora na virus, ali izbijanje varijante Delta u Aucklandu značilo je da se većina novih slučajeva sada pojavljuje u zajednici.

Twitter
  • Također smo vrlo svjesni pritiska koji se stvara na granici dok se svijet počinje ponovno povezivati, i sve većeg broja Novozelanđana ovdje i u inozemstvu koji se žele povezati sa svojim najmilijima”, rekao je ministar.

Novi Zeland je zabilježio samo 28 smrtnih slučajeva od Covida-19 u populaciji od pet miliona ljudi, a njegovi stanovnici su tokom većeg dijela pandemije uživali u gotovo normalnom kućnom životu.

Deseci hiljada Novozelanđana u inostranstvu traže da online rezerviraju 4.000 dostupnih karantinskih soba.

Lokalni mediji redovno prenose izvještaje o Novozelanđanima koji ne mogu posjetiti teško bolesnu i umiruću rodbinu ili se suočavaju s porodičnom krizom zbog  karantina.

Hipkins je rekao da će se promjenama osloboditi više soba za karantin, a cilj je krenuti prema kućnoj izolaciji u prva tri mjeseca 2022., nakon što 90 posto stanovništva Novog Zelanda bude potpuno vakcinisano.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.