KARDIOLOG JAHIĆ ZA HAYAT: RIZICI OD VAKCINACIJE SU STOTINAMA PUTA MANJI NEGO CIGARETE I ALKOHOL

U Vijestima u 7 govorili smo o utjecaju koronavirusa na srce i srčane bolesnike sa kardiologom Elmir Jahić, direktorom Medical Instituta Bayer u Tuzli.

Kako je objasnio, najrizičnije grupe koje podliježu smrtnosti od COVID infekcije pripadaju grupi kardiovaskularnih oboljenja. To su osobe sa povišenim krvnim pritiskom, gojazne osobe, osobe koje su bolovale od koronarnih bolesti, šećeraši…

  • Ono što je najbitnije je da redovno uzimaju svoju terapiju, da budu u kondiciji, da se pridržavaju zdravog života. Posebno što bi napomenuo je da se pridržavaju uzimanja oralnih antikoagulansi jer može biti vrlo korisna. Ovo su lijekovi protiv stvaranja ugrušaka – kaže Jahić.

Srčani bolesnici nemaju drugačiji tretman, osim što se mora striktno voditi računa da ti pacijenti uzimaju i svoju terapiju. Treba voditi iračuna da srednje teški i posebno teški pacijenti mogu razviti neka od oboljenja srca tokom hospitalizacije, govori naš gost.

  • Generalno znamo da pluća najviše stradaju od koronavirusa. Međutim, i srce i krvni sudovi u značajnoj mjeri također mogu imati posljedice od infekcije. Oko 60 posto pacijenata koji su imali teški i srednje teški oblik ima veća ili manja oštećenja srčanog mišića. I to se manifestira povećanjem jednog biomarkera. Također, može nastati i upala srčanog mišića, kao i prisustvo tečnosti oko srca. Znatno rijeđi su infarkti srca ili srčani udari, mada i takva stanja se mogu verificirati – kaže kardiolog.

Što se tiče špekulacija o stvaranju krvnih ugrušaka nakon vakcinacije AstraZenecinom vakcinom, doktor kaže da su ti rizici stotinama puta manji nego pušenje i pijenje alkohola.

  • Ja sam jučer primio AstraZeneca vakcinu. Treba da budemo svjesni nekoliko stvari. Prvo da imamo rat farmaceutskih kompanija koje žele jedni drugima umanjiti značaj. Treba da znamo da ni jedna terapijska metoda nije 100 posto. Sve ima svoje rizike, nelagode i nuspojave koje su prisutne. Kada pogledamo cifre pojave trombova, koje se ne mogu sa sigurnošću povezati sa vakcinom, to su zaista jedan ili dva pacijenta na milion stanovnika. Mislim da nije problem AstraZeneca, već je problem što nemamo nikakve vakcine – rekao je Jahić.

(Nermina Hasić)

Video pogledajte OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE