KATAR VEĆ ‘RUŠI’ SKUPOCJENI STADION! S KOSOVA TRAŽILI CIJELI OBJEKAT

Samo dan nakon susreta između reprezentacija Brazila i Južne Koreje na Svjetskom prvenstvu u Kataru počela je demontaža stadiona 974.

Mnogo toga neobično vezuje se za ovaj objekat. Stadion se zove “974” što je prvi put da neki od objekata na kojima se igraju utakmice Mundijala ima kao naziv broj, a razlog za ovako nešto jeste sama arhitektura.

Objekat je koštao oko 767 miliona dolara!

Naime, čitav stadion izgrađen je pomoću 974 transportnih kontejnera, koji će svi moći da se izvuku i iskoriste za neku drugu svrhu poslije turnira. Također, ovaj stadion neće biti klimatizovan jer za tim i nema potrebe, zbog specifične infrastrukture, a broj 974, ujedno je i pozivni za Katar, pa je i sa te strane simboličan.

Stadion “974” je kapaciteta 40.000 mjesta i nalazi se u Dohi, na obali Persijskog zaliva, a izgrađen je tako da posjeduje prirodnu ventilaciju, a najveći dio konstrukcije izgrađen je od recikliranog čelika. U pitanju je stadion modernog dizajna, koji će kada najbolji fudbaleri svijeta napuste Katar, otići u historiju.

Twitter

Plan FIFA i zahtjev Kosova

Po završetku Svetskog prvenstva stadion će biti demontiran i poklonjen nekoj od država članica FIFA. Kandidata za preuzimanje ovog velelepnog zdanja je mnogo, a prema pisanju inostranih medija prvi prenosivi stadion na planeti dobiće Fudbalski savez Kosova.

Twitter

Savez Kosova kod Svjetske fudbalske asocijacije aplicirao za dobijanje stadiona nakon Mundijala, a prema riječima predsjednika tzv. “FS Kosova” šanse da ovaj sportski objekat na kraju završi u njihovom vlasništvu su velike i to zbog dobrih odnosa koje gaje sa FS Katara.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE