KATOLICI DANAS SLAVE USKRS

Katolici u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, danas slave Uskrs. To je najveći i najstariji kršćanski praznik. On se slavi u spomen na Kristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i grijehom.

Nakon što je Krist bio razapet, Josip iz Arimateje je njegovo tijelo položio u grobnicu, a na nju veliki kamen.

Trećeg dana, nekoliko žena došlo je u zoru obići grob, ali anđeo im je rekao da Isus više nije u grobu, već da je uskrsnuo. Vijest o Kristovom uskrsnuću prenijela je Marija Magdalena.

Prema običaju, katolici u Bosni i Hercegovini na dan Uskrsa najprije odlaze na uskrsnu misu, a zatim se okupljaju u kućama sa porodicom kako bi blagovali blagoslovljenu hranu.

Posebna pažnja posvećuje se bojenju kuhanih kokošjih jaja koje se dijele sa prijateljima i komšijama.

Do danas se kod nas održao i običaj “tucanja jaja”’ kada svako izabere po jedno, a pobjednik je onaj čije jaje ostane cijelo nakon što se jaja jedno u drugo udare vrhovima.

Inače, noć uoči uskrsne nedjelje slavi se vazmeno bdijenje, odnosno najvažnija sveta misa u liturgijskoj godini. Njom počinje uskrsno vrijeme.

U zapadnom kršćanstvu priprema za Uskrs je korizma koja traje 40 dana. Obilježena je mirovanjem, tišinom, kajanjem, postom i promišljanjem Kristovom životu, posebno o njegovim mukama i smrti na križu. U ovom periodu vjernici se pozivaju na pokoru molitvom, postom i dobrim djelima.

Sedmica prije Uskrsa naziva se Velika sedmica koja predstavlja vrhunac korizme, a počinje Cvjetnicom, nedjeljom muke Gospodnje, kada se slavi Isusov ulazak u Jerusalem. Tada se u crkvu nose grančice na blagoslov.

Centralni je dan Velike sedmice, Veliki petak, dan na koji je Isus umro na križu. Veliki petak je kršćanski spomendan Isusove muke i smrti.

Na Veliki petak ne slavi se misno slavlje. Oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, da se simbolizira Isusova muka i smrt. Vjernici se u crkvi okupljaju razmišljajući o Isusovoj muci.

Uskrs se ne slavi svake godine u isto vrijeme, ali se uvijek slavi nedjeljom. Određeno je da se Uskrs slavi u nedjelju nakon prvog punog mjeseca – uštapa.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.