KAZNA ZA TRGOVCE KOJI SU POVEĆAVALI CIJENE OSNOVNIM ŽIVOTNIM NAMIRNICAMA

Svaki dan građani uočavaju nove cijene na osnovnim životnim namirnicama.

Sve skuplje plaćaju osnovne životne potrebe. Provjerili smo u Tuzli šta rade inspekcije, odnosno kolika je uopće moć u njihovim rukama s obzirom na zakonske regulative pred kojima su im svezane ruke.

Milion i dvjesto hiljada konvertibilnih maraka, odnosno hiljadu i tri stotine prekršajnih naloga izdale su inspekcije u Tuzlanskom kantonu poslodavcima u prošloj i ovoj godini zbog stalnog povećanja cijena.

Tek oko pola miliona konvertiblinh maraka je vrijednost izvršenih prekršajnih naloga, a isto toliko je onih koji čekaju sudsko odlučivanje.

  • Mi smo ove godine od februara, kada je došlo do poremećaja cijena, obavili oko stotinu i pedeset nadzora vezano za kontrolu cijena. Otprilike, negdje u 60 nadzora su bili prekršaji. Izrečeni su nalozi u visini 65 hiljada KM, a u 35 su izdane mjere otklanjanja nedostataka, kazao je Selmir Karić, direktor Inspekcija Tuzlanskog kantona.

Građani koji hrle prema trgovinama u svakodnevnom su strahu od poskupljenja.

Predsjednik Kantonalne privredne komore u Tuzli kaže da su poslodavci suočeni s novim izazovima na tržištu.

  • Prvo, imamo rat u Ukrajini i problem sa žitaricama. Druga stvar, imamo lock-down u Kini, gdje su luke zatvorene. I to su dva globalna problema koja utječu na cijene energenata nafte i plina. Naši privrednici moraju dizati cijene, kaže Nedret Kikanović, predsjednik Kantonalne privredne komore Tuzla.

A zbog zakonske regulative i inspekcijama su svezane ruke. Poslodavcima je isplatnije plaćati kazne i prekršajne naloge nego se prilagoditi pravilima. A pravila su više nego jasna. Marže u veleporodaji ne smiju biti veće od 20 feninga, a u maloprodaji ne smiju prelaziti šest feninga.

  • Mi bismo trebali, prema sistematizaciji, imati dvadeset izvršilaca, a trenutno je trinaest. Ali, zbilja, oni se trude na terenu i rade. Ne samo kroz redovne kontorole ,nego i po predstavkama građana, kaže Selmir Karić, direktor Inspekcija Tuzlanskog kantona.

Cijene će i dalje rasti, a prema najavama i prognozama čeka nas nikad teža ekonomska i socijalna kriza.

Kriza na koju institucije u BiH nemaju odgovora, a čiji oci i dalje spas jedino vide umjesto ekonomskim, u nacionalnim politikama.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE