KAŽU DA NEĆE SA NACIONALNIM STRANKAMA: SDP PODRŽAO SNSD-OVOG KANDIDATA ZA GRADONAČELNIKA

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine neće koalirati sa "nacionalnim strankama". Poručili su to iz SDP-a nakon Općih izbora 2018. godine, kada su odbili ponudu Stranke demokratske akcije (SDA) da učestvuju u formiranju vlasti na državnom i federalnom nivou.

Zatim je SDP u Kantonu Sarajevo koalirao sa Narodom i pravdom (NiP), Savezom za bolju budućnost (SBB) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL), a u Tuzlanskom kantonu su učinili sve da formiraju vlast bez SDA, ali sa Pokretom demokratske akcije (PDA).

Baš kada je javnost savladala SDP-ovo tumačenje termina “nacionalne stranke”, iz partije su uoči Lokalnih izbora unijeli dodatnu konfuziju.

Najprije je SDP potpisao sporazum sa Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH o podršci njihovom kandidatu Edisu Dervišagiću za gradonačelnika Gradačca.

Krajem septembra su otišli korak dalje, te su potpisali koalicioni sporazum i sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), čijeg će kandidata za gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića podržati na predstojećim Lokalnim izborima, piše Faktor.ba.

➡️Коалиција СДП БиХ-ХС БиХ – Енес Суљкановић❗Актуелни градоначелник и кандидат Савеза независних социјалдемократа на…

Posted by СНСД Добој – SNSD Doboj on Tuesday, 29 September 2020

Koaliranje SDP-a sa SNSD-om i HDZ-om BiH iznenađenje je samo za one koji nisu dovoljno pažljivo pratili politička dešavanja u posljednje dvije godine.

Nakon Općih izbora 2018. godine je SDP u pregovorima sa Našom strankom i Demokratskom frontom, koji su tada činili “bh. blok”, odbio formirati vlast na državnom i federalnom nivou sa “nacionalnim strankama”. Ispostavilo se da u “nacionalne stranke” ubrajaju samo SDA, s obzirom na to da su na posljednjem sastanku “bh. bloka” predlagali pokušaj izbacivanja SDA iz vlasti koaliranjem sa SNSD-om i HDZ-om BiH.

Tek sada je javnosti jasno da SDP-ov termin “nacionalne stranke” ne podrazumijeva SNSD, HDZ i sve derivate SDA, već isključivo SDA.

Ono što je javnosti i dalje nejasno jeste odbijanje te stranke da se, kako je kazao njen predsjednik Nermin Nikšić, “svrstava u bošnjačku reprezentaciju”, čime su obrazložili izostanak podrške zajedničkom probosanskom kandidatu za načelnika Srebrenice i zajedničku listu tih stranaka na Lokalnim izborima u Mostaru. Koaliranje sa SNSD-om i HDZ-om im, s druge strane, nije predstavljalo problem, a vrlo je zanimljivo da odbijanjem “svrstavanja u bošnjačku reprezentaciju” ta stranka najveću uslugu čini upravo SNSD-u i njihovom kandidatu za načelnika Srebrenice, te HDZ-u BiH i njihovoj listi za Gradsko vijeće Grada Mostara.

Zanimljivo je da se interesovanje SDP-a za učešće u izvršnoj vlasti završava na granicama općina i kantona, dok za vlast u FBiH i na državnom nivou, gdje je omjer odgovornosti i benefita mnogo nepovoljniji, nisu tako zainteresirani.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZAVRŠEN FORUM ‘REVICONA’: OD KRIPTOVALUTA DO NOVCA

0
Jučer je počeo, a danas je završen 16. forum pod nazivom - Sprečavanje pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti i borba protiv korupcije, u organizaciji Konsultantske kuće Revicon.