KĆERKA OSMANA OSMANOVIĆA ZA HAYAT: SUD U BEOGRADU IMA NEVINOG ČOVJEKA, PRESUDA JE PORAŽAVAJUĆA

Osman Osmanović, bivši pripadnik Armije RBIH osuđen je u prvostepenoj presudi Višeg suda u Beogradu na pet godina zatvora.

Osmanović je bio optužen za ratni zločin na području Brčkog. Uhapšen je krajem 2019. godine u Beogradu na osnovu krivične prijave koju je MUP Republike Srpske podnio srbijanskom tužilaštvu za ratne zločine.

U Srbiji za Osmanovića nije nikada bila podignuta optužnica niti je pokrenuta istraga. Osmanoviću je u Srbiji oduzeto pravo na fer i pravičan proces.

Avaz

Osmanovićeva kćerka Anesa Osmanović-Imamović kaže da se nadala da će ljudskost, moral i položena zakletva sudija prevagnuti.

  • Do sada nikada nisam htjela govoriti o slučaju mog oca. Želim sada kratko reći. Sud u Beogradu ima nevinog čovjeka. I to je njima jasno. Ja sam pratila proces, bila na skoro vakom ročištu, znam o kakvom se slučaju radi i za mene je zabrinjavajuća činjenica i ne mogu da shvatim da je Vijeće sudija u ovom slučaju moglo izreči ovakvu presudu. Ovo govorim kao osoba koja je završila Pravni fakultet. Moj otac je uvijek poštovao i uvažavao sve ljude, prije, za vrijeme i poslije rata. Ova presuda je poražavajuća i šalje negativnu poruku za sve buduće generacije. Ja ne znam kako svom sinu, njegovom unuku, svojoj kćerki objasnim ovo što se njihovom djedu desilo. Mojoj porodici je nanešena ogromna nepravda. I bolnim procesom u Beogradu ne preostaje nam ništa već da se borimo za pravdu, moj otac će zajedno sa advokatom uložiti žalbu , ali najveći je problem taj što moj otac ostaje u pritvoru u Beogradu. On se vratio u privor i ostaje tamo u daljoj borbi. Osim ako njegova država ne pomogne. Iskoristila bih priliku da kažem da apelujem na državne organe, ministarstvo pravde, ministricu Turković, gospodina Pivića, na Predsjedništvo BiH da naprave ono što su nam obećali još u oktobru 2021. godine kada je Edin Vranj pušten na slobodu , da su se pozvali na protokol, što mogu i sad da urade, da urade sve da se moj otac u nastavku procesa, jer on mora da se žali, da mu se omogući da se on brani sa slobode, kazala je za Hayat Anesa Osmanović-Imamović, kćerka Osmana Osmanovića.

(Emerin Ahmetašević)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.