KINA POKREĆE ISTRAGU O GOOGLEU

Kina se sprema pokrenuti regulatornu istragu o Googleu kako bi provjerila navode da je iskoristio dominaciju svog mobilnog operativnog sistema Android da istisne konkurenciju, rekla su dva upućena izvora.

Otvaranje istrage predložio je prošle godine div u sektoru telekomunikacijske opreme Huawei Technologies, a glavni regulator proslijedio je njegov prijedlog vladinom regulatornom odboru, koji će ga analizirati, dodali su.

Odluka o pokretanju službene istrage mogla bi biti donesena već u oktobru, a na nju bi mogao utjecati odnos Kine i SAD-a, rekao je jedan od izvora.

Potencijalna istraga nadovezuje se na niz poteza kojima kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušava obuzdati kineske tehnološke kompanije tvrdeći da predstavljaju prijetnju po nacionalnu sigurnost.

Washington je tako uvrstio Huawei na trgovinsku crnu listu, a sličnim je potezom zaprijetio i proizvođaču čipova Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), dok je vlasniku TikToka ByteDanceu naložio da ga proda.

Najava moguće istrage vremenski se poklopila i s opsežnim izmjenama kineskih zakona o tržišnom natjecanju, koje uključuju dramatično povećanje maksimalnih novčanih kazni i proširene kriterije za prosudbu kontrole tržišta.

Istraga bi se bavila i optužbama da bi Googleova tržišna pozicija mogla nanijeti “ekstremnu štetu” kompanijama poput Huaweija jer bi gubitak Googleove podrške operativnim sistemima temeljenim na Androidu doveo do gubitka povjerenja i prihoda, rekao je drugi izvor.

Izvori nisu bili ovlašteni javno govoriti o toj temi pa su zatražili anonimnost. Google nije odgovorio na upit za komentarom, dok je Huawei odbio komentirati informaciju o mogućoj istrazi.

Kineski regulator i vladin odbor nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

GLUMICA DOLORES LAMBAŠA SLAVILA BI 43. ROĐENDAN: ŽIVOT IZGUBILA U STRAVIČNOJ...

0
Na današnji dan, prije 43 godine, rođena je jedna od najtalentiranijih hrvatskih mladih glumica, Dolores Lambaša koja je preminula 2013. godine od zadobivenih poveda u stravičnoj prometnoj nesreći pokraj Slavonskog Broda.