KINA ŠALJE VELIK BROJ RATNIH AVIONA KOD TAJVANA

Kineska vojska saopćila je da je proteklih dana provela provjeru borbene spremnosti u moru i zračnom prostoru oko otoka Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njen teritorij.

  • Jedinice su kontinuirano jačale svoju obuku i spremnost za rat te će spriječiti svako uplitanje vanjskih snaga ili smicalice u potrazi za nezavisnost Tajvana – navodi se u saopćenju kineske vojske.

Kina je jučer poslala 30 aviona u zonu zračne odbrane Tajvana, među kojima 20 lovaca. To je najveći upad od 23. januara kada je 39 aviona ušlo u takozvanu “zonu identifikacije” zračne odbrane tog otoka. Tajvansko ministarstvo odbrane objavilo je da su zbog incidenta aktivirali raketni sistem za protivvazdušnu odbranu.

Peking je posljednjih godina pojačao upade u tajvansku zonu zračne odbrane kako bi pokazao nezadovoljstvo prema Taipeiju i njegovoj politici jačanja samostalnosti. Tajvan živi pod stalnom prijetnjom invazije Kine. Peking smatra taj teritorij svojim i obećao ga je vratiti, ako je potrebno i silom.

Tajvan je prošle godine zabilježio rekordnih 969 kineskih zračnih vojnih upada, dvostruko više od 380 zabilježenih 2020. godine.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U UN-U DANAS BRIFING O PRIPREMAMA ZA 29. GODIŠNJICU GENOCIDA U...

0
Na službenoj stranici Ujedinjenih naroda za danas je u sjedištu ove organizacije u New Yorku najavljen „Brifing o pripremama za obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, uključujući nacrt rezolucije o „Međunarodnom danu sjećanja i sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine“.