KNEŽEVIĆ ZA HAYAT: ‘MORAMO PROMIJENITI SVOJ ODNOS, PRIRODA NIJE NEISCRPAN IZVOR BOGATSTVA’

Danas je Dan planete Zemlje. Ovaj dan obilježava se svakog 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta.

Cilj je ljude širom svijeta podsjetiti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, te im ukazati na probleme ekosistema, na zagađivanje naseljenih mjesta te kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Koronavirus, iako je zaustavio društveni život, nije zaustavio uništavanje prirode. Dekanesa Fakulteta za turizam i ekologiju u Banjoj Luci Marija Knežević ranije je u emisiji „Dobar dan BiH“ kazala, između ostalog, da je COVID-19 odgovor prirode na naše ponašanje prema njoj i jedno veliko upozorenje da moramo promijeniti svoj odnos prema prirodi, jer, kako kaže, globalno gledano, životna sredina je veoma ugrožena.

  • Moja generacija je učila kako je priroda neiscrpan izvor bogatstva, kako je čovjek konačno ovladao prirodom, mi smo se time hvalili. Moramo taj moral promijeniti, tu etiku, ekološku i sociološku, priroda nije neiscrpan izvor, čovjek nema pravo da ugrožava život budućih generacija, prirodu nismo dobili u nasljedstvo, na poklon od prethodnih generacija, nego smo je posudili od budućih generacija. To je neko pravilo odnosa prema prirodi. Mladi su daleko svjesniji od nas, i sociološki i ekološki.

Ističe kako najviše vjeruje u mlade ljude i tvrdi kako su oni nosioci progresa.

Profesorica Knežević u našoj emisiji pričala je i o seoskom turizmu te je kazala, između ostalog, da je pandemija naša budućnost, a da već statistički podaci pokazuju da se turisti okreću malim mjestima, bliže zdravoj hrani, da kombinuju oblike zdravstvenog turizma, sportsko-rekreativnog i gastronomskog turizma, za koje, kako kaže, mi imamo idealne uslove.

  • Još kad se tome doda iskonska gostoljubljivost, jer smo po tome prepoznati. Turisti su nas za to ocijenili najboljim ocjenama. Mislim da je to neka naša buduća prilika što se tiče turizma i ugostiteljstva.

Gostovanje profesorice Knežević u emisiji „Dobar dan, BiH“ pogledajte OVDJE.

Tema ovogodišnjeg Dana planete Zemlje je „Obnovimo našu zemlju / Restore Our Earth“. Inače, na Dan planete Zemlje mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pažnja na opasnost koja prijeti životu na Zemlji i na važnost borbe protiv uništavanja okoliša.

Ovaj dan službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je učestvovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruženja, usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda 22. april proglasila je međunarodnim Danom planete Zemlje.

(Elma Odobašić)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE