KO JE KRIV ZA PUŠTANJE NA SLOBODU NOVAKA ĐUKIĆA, ODGOVORNOG ZA MASAKR U TUZLI? KAROVIĆ-BABIĆ ZA HAYAT

Na današnji dan u 20 sati i 55 minuta, po naredbi generala tzv. Vojske RS-a, odbjeglog ratnog zločinca Novaka Đukića, ispaljena je granata na centar Tuzle.

U eksploziji je ubijena 71 osoba, a više od stotinu je teže ili lakše ranjeno. Samo nekoliko osoba bilo je starije od 30 godina. Najmlađa žrtvaSandro Kalesić imao je dvije i po godine. Na ‘Dan mladosti’ prekinuta je tuzlanska mladost. O ovoj temi smo razgovarali sa Merisom Karović-Babić, naučnom saradnicom Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Karović-Babić je navela razloge, odnosno čitavu proceduru zbog čega se Novak Đukić, odgovoran za masakr na Tuzlanskoj kapiji, slobodno šeta Srbijom.

  • Ustavni sud BiH je 2014. godine na osnovu apelacije advokata Novaka Đukića naložio da se po hitnom postupku donese odluka po kojoj će se revidirati visina kazne u predmetu Novak Đukić. Ustavni sud proglasio se nenadležnim u pogledu da li Đukića treba pustiti na slobodu da čeka konačnu visinu kazne ili u zatvoru. Apelaciono vijeće Suda BiH je naložilo da se Đukić pusti na slobodu u februaru 2014. godine i u aprilu je izreklo presudu kojom je Đukić osuđen na 20 godina zatvora. Taj period od dva mjeseca koliko je bio na slobodi bio je dovoljan da zločinac Đukić utočište nađe na slobodi u Beogradu – objašnjava Karović-Babić.

Dodaje kako pravosnažna presuda nije preispitivala nalaze i zaključke drugostepene presude u predmetu Đukić, koja je zasnovana na nizu dokaza.

  • Samo se radilo na preispitivanju visine kazne slijedom presude Suda za ljudska prava, koji je kazao da je Sud BiH napravio jednu proceduralnu grešku, koji je donio odluku, odnosno sudio po zakonu iz 2003. godine. Radilo se o pogrešci.  Đukić nije jedini slučaj ovakve vrste oslobađanja – tvrdi Karović-Babić.

(M. Sultanović)

Video pogledajte OVDJE

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZRAEL NAPAO SIRIJU, POGINULO 38 LJUDI

0
U izraelskim napadima na sirijski grad Alep u petak rano ujutro ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanonske militantne skupine Hezbollah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.