KO JE ZION WILLIAMSON, JEDAN OD NAJVEĆIH TALENATA U NBA LIGI?

Igrač kojeg je svijet mjesecima čekao da vidi na djelu napokon je dobio priliku zaigrati u NBA ligi. Radi se o Zionu Wiliamsonu, prvom piku ovogodišnjeg drafta.

Piše: Emir Habeš

Nažalost, nakon drafta održanog prije početka sezone, Zion je zadobio tešku povredu koljena, koja je prolongirala njegov debi u najjačoj ligi svijeta. Ipak, utakmica protiv San Antonio Spursa bila je prva za Ziona.

Naravno, jedan od najtalentovanijih igrača svijeta pokazao je u tom meču da nije slučajno bio prvi pik na draftu. Postigao je 22 poena, a njegov učinak za tri poena je, također, bio fenomenalan, jer je pogodio 4/4 puta.

Prvi košarkaški trener bila mu je majka koja je trenirala lokalnu školsku košarkašku ekipu, a prve prave košarkaške lekcije dobio je od očuha Leeja Andersona, nekadašnjeg razigravača Univerziteta Clemson, koji je bio košarkaški trener u AAU ligama. S obzirom na to da Zion u osnovnoj školi uopće nije prednjačio visinom, Anderson ga je učio plejmejkerskim tajnama i vještinama koje su i danas prepoznatljive u njegovoj igri.

Osim košarkom, Williamson se do odlaska u srednju školu bavio i američkim nogometom, a 2016. koledž Louisiana ponudio mu je stipendiju ako želi igrati za njihov koledž. Tadašnji trener LSU-a Eric Mateos, koji je pokušao regrutovati Ziona, izjavio je:

Zašto ne, pomislio sam. On je vjerovatno najbolji igrač koji je ikad postojao.

Zion se ipak zahvalio na ponudi i počeo svoju dominaciju i put ka slavi u privatnoj školi Spartanburg Day School u Spartanburgu, u Južnoj Carolini.

Kada je završavao osnovnu školu, bio je visok samo 175 centimetara, a onda je za dvije godine narastao nevjerovatnih 16 cm. U prvoj košarkaškoj sezoni povrijedio je ručni zglob. Nakon pregleda dočekale su ga dobra i loša vijest. Loša je bila ta da mu je slomljena ruka, a dobra da je otkriveno kako ruka još raste, a do danas narastao je 201 cm, dok teži 130 kg.

Zionova igra nisu samo zakucavanja kao što se dalo naslutiti po prvim utiscima iz srednje škole. Tamo je dominirao fizički iz jednostavnog razloga jer je to i mogao.

Nakon 20-ak utakmica za koledž Duke, jasno je bilo kako je Williamson i dalje leteća kula, ali i kompletan košarkaš nevjerovatnog osjećaja za igru koji će u budućnosti moći igrati svih pet pozicija zbog svoje građe i predispozicija, koliko i zbog bogatih vještina koje posjeduje. Od sposobnosti da kontroliše loptu, kreira, skok-igre u oba smjera i osjećaja za blokadu, preko finiširanja iz tranzicije i igre u postu, sve do pogođenih skok-šuteva za koje je dokazao da je itekako sposoban.

Skauti i analitičari najčešće ga uspoređuju s Jamesom, Shawnom Kempom, Charlesom Barkleyjem i Larryjem Johnsonom. Barkley je za Williamsona jednom prilikom kazao da je njegova težina u NBA ligi bila težina debelog čovjeka, a da zapravo Zion nije debeo. Također, mnogi se slažu da po pitanju jedinstvenosti Williamson ulazi u kategoriju s Yao Mingom koji je imao 229 cm i 140 kg.

Koliko je Williamson nevjerovatan najbolje pokazuje istraživanje fizičara koji su procijenili da je potencijalni sudar sa Zionom u punoj brzini jednak sudaru s džipom.

Teško da će se pronaći neko ko ima toliko hrabrosti da pokuša izboriti faul u napadu kada Zion krene prema košu.

NBA liga je napokon dobila čovjeka koji je u budućnosti spreman zamijeniti zvijezde poput Lebrona Jamesa, Jamesa Hardena, Antonyja Davisa i drugih, a ova mlada i nova garnitura košarkaša nam daje garanciju da ćemo i u godinama koje su ispred nas gledati ništa manje kvalitetnu košarku u odnosu na ovu današnju. Zion Williamson, Luka Dončić i drugi su samo potvrda za tako nešto.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.