Donji sloj ili keks sloj:
300 g mljevenog plazma keksa i 80 g maslaca. Otopiti maslac, dodati mljevenom keksu i dobro izmješati, da u dodir dođe sav keks sa maslacem i postane vlažan. Kašikom spustiti (punu kašiku) na dno čaše ovu masu, malo rasporediti.
Vanila sloj:
Mutite puding od vanile koji se samo umuti i dodajete 200 ml umućene slatke pavlake ili kuhate puding u 300 ml mlijeka, čekate da se ohladi pa u njega umiksirate 100 g maslaca ili 200 ml slatke pavlake. Ili opet poslastičarski krem od 2 žumanca, 250 ml mlijeka, 60 g šećera i 30 g gustina skuhate, ohladite, umiksirate 100 g maslaca ili 200 ml slatke pavlake. Izaberite.
Stavite u običan špric i u krug stavite u svaku čašu. Ono što vam preostane iscjedite iz šprica i ostavite u frižider, trebat će vam opet.
Na vanila dio ide nešto hrskavo ili po želji može i voće. Može to biti bilo šta, bananice, jaffa keks, čokolada sa keksom, oreo, petit, plazma u komadićima, maline, jagode, napolitanke, znači, šta god da volite.
Preko njega stavite sloj slatke pavlake ili šlaga, po želji. 200 ml slatke pavlake ili kesica šlaga. Šta vam preostane istresite tamo u onu činiju u kojoj je vanilijin dio.
Na bijeli dio stavimo ostatak keksa. Rasporedimo ravnomjerno u sve čaše.
Pomješamo sad vanilu i šlag koji su preostali, stavimo u špric i završimo gornji sloj.
Možda zbog ovoliko teksta djeluje dugačko i sporo, ali vjerujte da nije.
U jednu činiju umutite keks i maslac, u drugu vanila krem, u treću slatku pavlaku naprimjer, 400 ml, pa pola dodate vanili i umutite. Tu je sav taj dio gotov.
Keks dio samo kašikom stavite u svaku čašu. U špric vanila, opet u krug u svaku čašu, istresete. Špirc ne morate ni da perete, samo do dodate slatku pavlaku ili šlag, sa kesom je još lakše, rastvorite, pa stavite šlag i opet u krug preko hrskavog dijela.
Dekoracija po želji.
Dobro ohladite.
Uživajte!