KOJE VRSTE ČAJEVA POMAŽU U BORBI PROTIV STRESA I ANKSIOZNOSTI

Sljedeći navedeni prirodni čajevi će vas smiriti, odnosno opustiti u teškim trenucima.

Čaj od mente

Menta je biljka koja opušta mišiće. Čaj od mente ne sadrži kofein, što ga čini idealnim za konzumiranje prije spavanja. Pružit će vam miran san koji vam je potreban nakon napornog dana.

Čaj od kamilice

Stres i anksioznost nerijetko uzrokuju nesanicu. Baš kao i čaj od mente, čaj od kamilice relaksira napete mišiće i ublažava razdražljivost. Bogat je antioksidansima koji mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak je umirujuća biljka koja pripada porodici mente ili nane i ima blagi okus limuna. Čaj od matičnjaka smanjuje hormon stresa koji se naziva kortizol i opušta tijelo bez izazivanja pospanosti. Također pomaže u podizanju raspoloženja.

Čaj od pasiflore (Gospodinove krunice)

Flavonoid krizin koji se nalazi u cvijetu pasiflore ima blagotvorno djelovanje i pomaže kod problema sa spavanjem. Imajte na umu da ga ne biste trebali konzumirati ukoliko pijete sedative. Djeca mlađa od šest mjeseci, trudnice i dojilje bi ga također trebale izbjegavati.

Antioksidans epigalokatehin galat (EGCG) koji se nalazi u prirodnim čajevima povećava sposobnost pamćenja i zadržava koncentraciju.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U SARAJEVU DANAS HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KS: IMA SAMO JEDNU TAČKU...

0
Informacija o poduzetim aktivnostima nadležnih sigurnosnih i drugih institucija u okviru kojih će se razmatrati sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo, jedina je tačka dnevnog reda hitne sjednice kantonalne skupštine koja će biti održana danas.