KOLIKO ČESTO TREBATE MIJENJATI ČETKU ZA KOSU?

Vjerovatno redovno uklanjate zaostale vlasi kose sa svoje četke za kosu, ali koliko često ustvari mijenjate samu četku?

Prema riječima dermatologinje Anne H. Chacon, ako koristite gumenu ili plastičnu četku za kosu, trebali biste je promijeniti svakih šest do 12 mjeseci.

S time se slaže i poznati frizer i suvlasnik Salona Tabb & Sparks, Michael Sparks, koji ističe da bi četke rađene od životinjskog materijala također trebalo mijenjati svakih šest mjeseci.

Također, nezavisno o tome kakvu četku posjedujete, ako su dlačice oštećene, savijaju se ili razdvajaju, to je znak da vam je potrebna nova četka za kosu. Isto vrijedi i ako je baza, odnosno drška puknula, prenosi Index.hr.

  • Korištenje četke koja nije u odgovarajućem stanju može potaknuti razvoj bakterija i plijesni – upozorava Chacon.

Osim izazivanja zdravstvenih problema, stara četka također može naštetiti vašoj kosi.

Chacon objašnjava da takva četka može “prouzrokovati prekomjerno lomljenje kose i oštetiti vrhove”.

Sve u svemu, iako je zamjena svakih šest do 12 mjeseci standardno pravilo za većinu četki, trebali biste uzeti u obzir i tip vaše kose. Chacon kaže da ćete možda primijetiti tipične znakove trošenja čak i prije nego prođe šest mjeseci.

Osobito ako imate gustu ili kovrčavu kosu, jer je potrebno više snage da je počešljate, navodi Best Life.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HUTBA POVODOM MANIFESTACIJE ‘DANI VAKUFA’: BIH – ZEMLJA DOBROČINITELJA

0
Povodom manifestacije „Dani vakufa u Bosni i Hercegovini“ danas je u svim džamijama pročitana hutba mr. Edina Čolakovića, stručnog saradnika za projekte u Vakufskoj direkciji, u kojoj je naglašeno da su dobročinitelji ponos Bošnjaka i cijelog ummeta.